I mitt arbete som mental tränare har jag under åren stött på många människor som inte vågar leva livet fullt ut på grund av olika begränsningar. De allra flesta har handlat om självkänsla och självförtroende kopplat till en rädsla för vad andra ska tycka eller tänka. Det är lätt att vifta bort den här typen av rädsla med ord som, ”det är väl inget och bry sig om!” och ”skit i det”, men faktum är att det går djupare än så.  Som människor är vi i grund och botten flockdjur, att leva tillsammans i mindre grupper har varit grundläggande för vår existens och att vara utstött har varit lika med fara. 


Eftersom jag är djupt fascinerad av människans förmåga att bibehålla mental klarhet under extrema situationer läser jag inte sällan om hur soldater använder olika typer av mental träning. En gång kom jag över en intressant intervju med en forskare på svenska försvarshögskolan som vittnade om hur det givetvis var viktigt med ett starkt psyke, men att det också handlar om så mycket mer. 

I intervjun ställdes frågan om hur man tacklar rädslan för att dö under ett uppdrag och att man genom studier sett att rädslan för döden var inte långt så farlig som rädslan för att uteslutas ur sin egen grupp. Döden är så pass abstrakt och svårförståelig att hjärnan inte alltid kan föreställa sig på förhand hur det skulle vara. Att bli utesluten ur en grupp däremot, det har nästan alla upplevt någon gång och har en form av känslomässigt minne till detta. Så nästa gång vi riskerar att hemfalla till förenklande kopplat till andras åsikter och risken att uteslutas, minns då att de med allra tuffast psyke, också kan känna denna rädslan fast i deras egen kontext. 

Låt oss se oron för vad den är


Så hur gör vi då för att träna oss själva i att hantera den här rädslan bättre? Innan jag levererar mina tre konkreta tips vill jag beröra något som jag tror många av er förknippar med mig. Nämligen Jantelagen. För jag är övertygad om att här kan vi nog alla dra vårt strå till stacken för att skapa förändring.


Jag har under flera år drivit devisen KrossaJantelagen och skrivit spaltmeter med inlägg om hur vi måste radera detta hjärnspöke en gång för alla. Det jag kom fram till var att vi kanske måste ta steget där vi slutar prata om Jantelagen, för ju mer vi pratar om den, desto mer håller vi den vid liv. Många gånger ser jag detta hjärnspöke användas som en ursäkt för att man har triggats av någons åsikt. Vi tillskriver Jantelagen en kraft som vi i samma andetag också ger makt att påverka oss negativt. 

Låt oss istället för att hålla liv i gamla kulturella hjärnspöken, se uttrycken för vad de är. Avundsjuka, låg självkänsla, offermentalitet. Ser vi dem för vad de är, då kan vi också hantera dem. Antingen genom att jobba för att må och fungera bättre där den här typen av känslouttryck inte är lika vanliga, alternativt acceptera att varje människa lever sitt liv och bestämmer över hur de vill se och uppleva sin omvärld. Vad som försiggår i den andra människans hjärna, är inte din business.  

Så lått oss gemensamt förpassa Jantelagen till historieböckerna och istället vara barn av vår tid. Det vill säga dem som vågar att gå sina egna vägar och leva sitt syfte och sin dahrma.   

Stärk dig själv genom följande tre åtgärder

Tribe

Skapa ett starkt socialt kapital runt dig, eller om vi snackar millenial språk – din tribe. Detta består av människor som förstår vad det är du gör, gillar samma saker som du och som ger dig positiv energi. Det är hos dessa människor du kan hämta styrka och pepp när du behöver och saker och ting känns tungt. Det är här du hittar din connection, din samhörighet som är så viktig för din mentala styrka och resiliens.

Välja vem du lyssnar på

Var noggrann med vems åsikter du värdesätter. Fråga inte efter svar från människor som inte har någon kunskap om det du vill göra. Fråga snarare dem som besitter kunskapen. Kom också ihåg att alla människor svarar utifrån sina egna erfarenheter och sina egna begränsningar. Deras åsikter har därmed ingenting alls med dig att göra och allt med dem själva att göra. Fast de allra flesta vet inte om detta. 

Arbeta aktivt med självkänsla & självförtroende genom mental träning



Genom att regelbundet påminna sig själv om de gånger du gjort bra ifrån dig eller fått uppskattning stärker du känslan och de neurala banden till de upplevelserna. Arbeta med att aktivt bryta den ständiga förstärkning som pågår i huvudet när du tänker att ”det här klarar inte jag”, ”jag är si eller så” osv. Börja uppmärksamma dina framsteg och stärk den känslan, för det är där den riktiga förändringen tar vid.

 

Och du, glöm inte bort det vi kallar ”Bias”

Vi tenderar nämligen att tro att människor bryr sig mer än vad de faktiskt gör om oss. Detta kallas för ”The spotlight effect” och är en mental bias. Sanningen är den att majoriteten av människor har så fullt upp med sig själva att de faktiskt inte bryr sig ett dugg. För alla människor processar världen i sina hjärnor och ser därmed allt genom sina egna filter.