Om det var något som fick sig en riktigt trendboom under förra året så var det mental träning och inte minst begreppet mental styrka. Med viss risk för att låta partisk, jag är ju trots allt mental tränare, så är det jätteroligt att mitt fält nu får den uppmärksamhet det förtjänar. Men vad betyder egentligen mental styrka och hur ska man vara för att uppvisa detta? I denna artikel snackar vi mentalt starkt självledarskap!

Vad innebär det egentligen att vara mentalt stark? Är det att aldrig gråta? Att aldrig känna sig svag eller att aldrig ta åt sig av elaka kommentarer? För då är man kanske mentalt svag? Eller? 

Nej, inte alls! Det är lätt att hemfalla till förklaringar som ligger i motsatsläge till det man vill förklara. Starkt och svagt. Glad och ledsen. Tålmodig eller frustrerad. Kanske är det ett sätt för vår hjärna att förenkla och konkretisera det vi tar in. Kanske är det att vi är lite för snabba med att drar slutsatser som ligger i enlighet med vår egen bias. När det kommer till mental styrka och att var mentalt stark handlar det inte alls om, som en del verkar tro, att man inte ska visa eller känna känslor. Sett utifrån det här perspektivet så handlar mental styrka snarare om hur vi väljer att förhålla oss till dessa känslor.  

Att vara mentalt stark 

I grunden handlar mental styrka om vårt förhållningssätt till oss själva och vår omvärld. Det handlar om hur vi förhåller oss till oss själva när vi känner känslor eller kommer i situationer som triggar oss. Om framgångsrika förhållningssätt som ger positiva och goda resultat. Det är en stor skillnaden mellan en inre dialog som säger ”Var inte så barnslig, sluta gråta nu!” vs ”Det är okej att jag känner mig ledsen, det är naturligt.”. Den ena dialogen präglas av acceptans, den andra av skam och rädsla för vad andra människor ska säga. Vilken är den mest framgångsrika i det långa loppet? Den där känslor är okej, eller den där känslor inte är okej? 

Vi kan alltså vara ledsna, sårbara, trötta, irriterade, förväntansfulla och förbannade men TROTS DET, vara mentalt starka! Känslor av alla de slag tillhör den mänskliga naturen. Och om de än må vara vissa som är jobbigare än andra att känna, är det viktigt att vi känner dem. Men det som blir den avgörande skillnaden är hur vi beter oss när vi behöver deal:a med dem och vilket självledarskap vi uppvisar mot oss själva och andra!

Detta är mental styrka

Nedan följer några enkla exempel på hur mental styrka kan yttra sig. 

  • att våga fråga hur en människa mår efter att en närstående gått bort
  • våga testa nya saker som man tidigare inte gjort
  • man ger inte upp i första taget utan är lite envis och har kämparanda
  • man låter inte små saker förstöra hela ens dag
  • det finns en acceptans och lyhördhet för kroppens signaler om exempelvis vila och hunger
  • man är proaktiv snarare än reaktiv och tänker efter före man agerar
  • det kan hända oförutsedda saker utan att det slår undan benen på dig 
  • man ber om hjälp eller söker hjälp när det behövs

Som ni ser, det handlar om ett varande i relation till omvärlden liksom hur vi behandlar oss själva.

En enkel modell för att bygga mental styrka

Att bygga mental styrka är en process som vi arbetar med livet ut. Jag har definierat tre steg som är grundläggande för denna process, nämligen följande: 



1. Att bli medveten om sina egna reaktioner samt vad de ger för konsekvenser.  

2. Våga möta det man tycker är jobbigt och… 

3. …hitta rätt förhållningssätt och praktisera detta så ofta som möjligt.

Det är genom självinsikt, mod och övande som vi bygger vår mentala styrka över tid. Vi behöver söka och testa vilket förhållningssätt som passar oss bäst i olika situationer. Vilket som är mest framgångsrikt och konstruktivt. Genom att följa dessa tre steg kan vi förebygga och förbereda oss för livets berg och dalbana, istället för att bli överrumplade och tagna på sängen när något händer.

Nästa gång du finner dig själv i en utmaning, försök att gå efter dessa tre steg och följ upp vad som skedde. Hur reagerade du och varför? Hade du kunnat göra något annorlunda? Vad har du lärt dig och hur förhåller du dig till liknande situationer i framtiden? 



Och kom ihåg! Rätt förhållningssätt kan kräva att vi arbetar med oss själva. Kanske behöver du jobba med ditt självförtroende för att nästa gång reagera på ett annat sätt? Eller använda några stresshanteringstekniker för att inte explodera när barnen är hungriga och du haft en lång dag på jobbet? Kanske behöver du utmana ditt tänkande eller förändra dina beteenden? Allt det här är också en del i att bygga mental styrka – små delar som alla har sin plats i varje unik individs 3 stegs processen. Detta är mentalt starkt självledarskap när det är som bäst!