Med bara lite över en vecka kvar till julafton är det nu dags att vända blad. 2020 blev nog inte som någon av oss hade tänkt och kommer minst sagt gå till världshistorien som det mest omvälvande året på mycket länge. Men vad har vi då lärt oss av allt detta? Förutom att besvara den frågan i veckans artikel, delar jag med mig av några observationer från året som gått. Sedan är det enda som återstår att önska en riktigt God Jul…

Det hann inte gå många veckor in på det nya året innan pandemin slog till med kraft och snabbhet. En händelse som har påverkat hela världen och gjort att många nu sitter i en helt annan sits än vad de gjorde för ett år sedan. En del har påverkats oerhört negativt, andra positivt och en del har inte drabbats alls. Oavsett kan vi nog alla enas om att året inte riktigt varit som det brukar och att vi har behövt face:a fler utmaningar än tidigare. Men förutom pandemin, vad mer har kännetecknat detta år? Nedan delar jag med mig av vad jag har sett under året och avslutar med vad jag tror vi lärt oss allra mest under 2020. 

Mental träning har blivit på modet

Det råder ingen tvekan om saken, under 2020 exploderade intresset för mental träning och var och varannan person hashtaggar termen i sociala medier. Det är roligt att se att en så lättillgänglig och potent del av området personlig utveckling får den buzz som den förtjänar. Det är trots allt så att inom mental träning ryms några av de mest framgångsrika teknikerna för prestation och stresshantering. Intresset syns även i den tillströmning av nya klienter jag haft under årets gång. Det är fantastiskt roligt att få förtroendet att guida människor till välmående och högre livskvalitet. 

Sökande efter autenticitet 

Att människor värdesätter autenticitet som något av de viktigaste hos offentliga personer, företag eller organisationer har länge varit på tapeten. Men 2020 har detta växt ytterligare och människor generellt verkar törsta efter det operfekta och det som är äkta. Vi känner igen oss i andra människors strävanden och oförmåga att leva upp till alla tusentals inbillade krav. Men det är genom igenkänning som vi läker, som fantastiska sårbarhetsministern Sandra Aggemo skrev på Instagram.  

Starka strömningar och polariserande klimat

Något jag själv känt varit en stor intellektuell påfrestning under året har varit det allt mer polariserande klimatet som växt fram. Det punkterar den intellektuella stimulansen i breda diskussioner och lämnar efter sig en dålig eftersmak och en rädsla för offentliga uthängningar. Det har varit en frisk fläkt i ett annars torrt ökenklimat att lyssna till samtalsaktivisten Navid Modiris excellenta podd ”Hur kan vi?”. Generellt borde vi alla utsätta oss för mer intellektuellt skav än vad vi faktiskt gör. Som en mental motståndsträning fast på ett litet annat plan… 

Arbeta hemifrån – mycket mer än ett nödvändigt ont 

Under året är det många som har blivit hemskickade med uppmaningen att jobba hemifrån istället. När de första reaktionerna lagt sig lite är det många som funnit sig tillrätta med detta nya arbetssätt. Flera undersökningar som genomförts, bland annat via fackförbundet ST, pekar på att många hade kunnat tänka sig att fortsätta jobba någon eller några dagar hemifrån varje vecka. Detta eftersom det har en positiv inverkan på livspusslet. Huruvida detta kommer vara möjligt framöver får vi se. Men arbetsgivarna kommer med stor sannolikhet behöva hantera detta önskemål från sina anställda. 

Ett starkt självledarskap innebär tillit och centrering i sig själv 

Det sista som jag observerat, framförallt i min profession som mental tränare, är att det ännu en gång blir befäst – när kaoset infinner sig utanför så återfinns lugnet inuti dig själv. För att stå stadig när stormen blåser krävs det att man har övat upp sin förmåga att hitta lugnet inombords. För det är i lugnet, i klarheten, som vi kan ta de bästa besluten och agera utifrån vårt bästa jag. Genom att aktivt träna på att ta fram det lugnet inombords i jobbiga situationer är vi bättre rustade när det sker stora kriser, så som pandemin. Det är där alla stunder av meditation, mindfulness, yoga och chigong betalar av sig, precis som alla timmar mental motståndsträning. Det är en investering med en enorm utdelning.  

…och nu är det alldeles strax julledighet!

Då mina vänner, är det dags för mig att gå på julledighet. Både artikelserien och mitt flöde i sociala kanaler tar en paus över julhelgerna för att sedan komma igång med full kraft i januari igen. Jag kommer spendera julen med så lite skärmtid som möjligt. Istället kommer jag läsa böcker, pussla och i den mängd det går, umgås med nära och kära. Detta är verkligen en ledighet jag har sett fram emot! 

Jag önskar er alla en fridfull jul med mycket kärlek och ljus samt ett gott nytt år! 

Vi ses i januari!