Till min stora glädje börjar begreppet ”mental styrka” att sprida sig. Efter att det under lång tid varit ett stort fokus på fysisk träning, vikter och kvarghinkar verkar det som om spotlighten nu äntligen riktats mot det inre. Trots att samhället i stort verkar gå i en annan riktning, med triggervarningar och ”minsta motståndets lag”, ökar intresset för hjärnans motståndskraft. Denna artikel reder ut ett av den mentala träningens viktigaste begrepp samt ger 5 tips på hur du lyfter mentala vikter till vardags!
Vem vill inte vara mentalt stark? Kanske många hade ryckt på axlarna åt den frågan och tagit det med ro. Hur viktigt kan det vara egentligen? Men om jag hade ställt frågan – vill du vara mentalt svag? Då skulle förmodligen ingen vilja vara det.
Kanske ligger det i ordens respektive klang, att vara stark är något positivt medans svag är något negativt. Alla vet vad det innebär att vara svag, inte sällan har man kanske en känsla av otillräcklighet eller press som man förknippar med svaghet. Styrka däremot, representerar allt från sexighet till muskulösa vader. Men vad innebär det egentligen att vara mentalt stark? I grund och botten handlar det om att hantera livet på ett hållbart sätt. Det är enklast att förklara i relation till motgångar. Det handlar om att inte ge upp efter första försöket, och att lära sig att ställa sig upp när livet fått oss på fall. Istället för att leva i det förflutna och älta oförrätter, släpper man det och går vidare. Inför utmaningar backar man inte, utan vågar anta dem igen och igen, trots att det kanske inte går så bra alla gånger.
Mental styrka – en motsats till sårbarhet och självmedkänsla?
Det händer ibland att någon person reagerar på ordet mental styrka och anser att ”det räcker nu!”. Vi måste få visa oss svaga och sårbara, vara i kontakt med våra inre känslor och inte trycka undan dem.
Detta är helt sant, att vi måste omfamna också dessa känslor i vårt inre. Men detta har ingenting med huruvida man är mentalt stark eller inte att göra. Det råder alltså inget motsatsförhållande mellan mental styrka och ovanstående. Den mest hälsosamma individen är den som är i kontakt med sin kropp och vågar bejaka hela känslospektrat, vilket är en styrka i sig.
Den som förstår nyttan med att låta känslorna få finnas och vara som de är, samt kan resonera kring varför man känner så, uppvisar en form av mental styrka. Det är alltså inte tänkt att vi ska bli känslokalla robotar som bara strävar framåt utan att beröras av någonting.
Mental styrka i vardagen – varför då?
I vardagen är den mentala styrkan kanske mest uppenbar när det kommer till att våga, att slutföra och att orka. Många saknar modet att ta sig an den nya utmaningen, tacka ja till det där jobbet eller testa på den nya träningsformen. Redan vid första tanken så börjar det kännas obekvämt, och obehaget växer i takt med att utmaningen närmar sig. I slutändan väljer man att gå tillbaks till det som känns bekant, det ovissa blir helt enkelt för jobbigt. Hur många chanser missar man, om detta är vad som vanligtvis sker?
En del upplever det svårt att slutföra saker. Man är bra på att påbörja när energin och inspirationen är hög, men när det sedan ebbar ut är det inte längre lika enkelt att fortsätta. Detta kan i slutändan skapa känslor av meningslöshet, det finns ingen anledning att påbörja något för det blir ändå aldrig färdigt.Den sista delen handlar om att orka, att ha mental motståndskraft och uthållighet att exempelvis få färdigt ett projekt. Projektet kan vara en viktnedgång, renoveringen i badrummet eller att driva ett hobbyföretag. I projekt som kan bli långdragna eller möta motstånd gäller det att ha ett rejält pannben. Det är så lätt att lägga av när det börjar bli jobbigt. Tyvärr är detta sällan framgångsrikt och kan istället ge känslor av misslyckande.
Mina 5 enkla tips
För att undvika att ovanstående sker så har jag här listat fem enkla men kraftfulla saker att jobba med varje dag. Mental styrka är inget som kommer efter en vecka, det kräver kontinuerlig uppbyggnad och underhåll.
– Förbered dig för förändring
Den bästa grunden vi kan lägga är att jobba på vår oro för förändringar. Livet är i ständig rörelse och saker kommer alltid ske som ligger utanför vår kontroll. Det enda vi kan påverka är hur vi hanterar dem. Genom att vid varje förändring bli medvetna om, utvärdera och kanske hitta bättre strategier för hanterande rustar vi oss för förändring. Och ja, det gäller små förändringar i vardagen också som kan ge upphov till frustration, så som mötesavbokningar och vägbyggen!
– Testa nya saker som känns jobbiga
Våga gå utanför din komfortzon. Ju oftare du befinner dig utanför den zonen, desto större blir den. Det är i utmaningen du växer och lär dig om dig själv. För varje ny sak du vågar testa, så utvecklar du dig själv och ditt pannben växer!
– Lär känna dig själv och hur du fungerar
Lägg verkligen ned tid på att lära känna dig själv. Hur fungerar du i stunder av förändring? Hur reagerar du och varför? Hur önskar du att du hade reagerat och vad har du lärt dig tills nästa gång en stor förändring sker? Självkännedom är superviktigt för det mentala pannbenet!
– Sluta undvik triggers
På ett intellektuellt plan kan det finnas triggers som man gärna undviker. Man håller sig helst inom sin ram, med sina liktänkande vänner. Testa att vidga vyerna och låta det intellektuella skava lite. Det är ett motstånd som är underskattat och som sällan används vilket tyvärr leder till intolerans, utåtageranden och aggressioner. Kan vi lära oss att inte reagera vid minsta lilla intellektuella skav, ja då har vi alla möjligheter i världen att skapa förändring.
– Ta till fysisk träning som en konkret övning i mental styrka
För den som behöver ett konkret råd så kommer det här! Ta dig till ett gruppträningspass. När du håller på att dö efter 5 armhävningar och instruktören skriker ”5 kvar!”, det är då du pressar ur dig 5 armhävningar till. De sista fem sitter förmodligen i huvudet. Det är med andra ord när du är trött och möter motstånd som det gäller att du fortsätter. Det är i den zonen den mentala styrkan byggs. Ett mer konkret övningsmoment än detta hittar du inte.
Så vilket av tipsen kommer du använda dig av? Jag föreslår alla fem! Stort lycka till, jag hejar på dig!
Gillade du den här artikeln? Då kommer du förmodligen uppskatta:
Hjälp, vad ska folk tro?
5 tips på att hantera prestationsångest
Bli mentalt stark genom fysisk träning