När vi pratar om självledarskap snabbspolar vi oftast fram till de delar som handlar om mindset, mental uthållighet och drivkrafter. Vi talar väldigt sällan om vikten av att landa i oss själva på ett fysisk plan och skapa de rätta förutsättningarna för att faktiskt leda oss själva. Vi är mest bara medvetna om vår egen kropp när den gör ont eller på något sätt inte gör som vi vill. I artikeln hittar du tre tips på hur du kan bli med kroppsligt medveten men också vilka provokativa uttryck vi kan använda istället för tröttsamma och gnälliga ”Jag är så trött och seg idag”.
”Låt nu handflatorna mötas och känn trycket från dem båda, kanske är det första gången de möts idag.” När jag satt där i det dunkla ljuset på yogamattan och lät mina båda handflator mötas kände jag exakt vad det var hon menade. Värmen, trycket och den ojämna ytan från den ena handflatan gjorde sig påmind i mitt känsloregister. Så fantastiskt. Det var som om jag kände mina händer för första gången, trots att jag använder dem varje dag.
De sista tre åren har jag blivit allt mer medveten om min kropp som en boning. Den behöver rätt förutsättningar för att fungera på bästa sätt och inte svika mig i mina dagliga aktiviteter. Fascinationen för hur mycket den klarar av och hur mycket den sköter varje dag, som jag inte ens behöver bry mig om, har växt enormt. Men den nya forskningen inom nutrition, epigenetik och maghälsa blir det allt tydligare att vi borde se mer på kroppen som något som ständigt behöver underhållas för att må så bra som möjligt. Inte bara en kropp som ”det blir som det blir” med.
Tanken om att kroppen och sinnet är åtskilda har varit rådande under lång lång tid, men trots att vi de sista 20 åren närmat oss en förening mellan dem, så är det fortfarande relativt obekant för den stora massan. För vad är kroppen för de allra flesta, om inte en biologisk maskin som ska göra som vi säger? Det är främst när kroppen gör ont som vi faktiskt registrerar den.
”Jag är så trött i fötterna.”
”Jag har så ont i huvudet.”
”Jag känner mig så seg idag!”
”Gud vad jag är stressad”.
Vi förväntar oss att den bara ska fungera, hur dåliga förutsättningar vi än ger den gällande mat, sömn och rörelse. Ovanstående klagomål är så vanliga att vi hör dem varje dag. De är normaliserat att ha en kropp som ständigt skickar signaler om att något är fel. Istället gör man allt för att tysta den med diverse enkla knep. Kaffe, socker, alkohol eller medicin är det vanligaste.
3 tips på kroppsmedvetenhet
Att ta sitt självledarskap på allvar borde alltid börja med att lära sig att lyssna på sin kropp och skapa en relation till den fysiska delen av sig själv. För när vi lyssnar till vår kropp höjer vi också vårt medvetande. Det är lätt att rusa iväg och prata om rätt mindset, om uthållighet och mental styrka och helt bortse ifrån kroppens egna begränsningar. För dem som vill mycket, som presterar högt kan detta få ödesdigra konsekvenser i form av utbrändhet och stressproblematik. Men genom att bli mer lyhörd för kroppens signaler kan vi skapa rätt förutsättningar för den att verka på topp. Vi kan närma oss smärtan på ett djupare plan än bara genom Alvedon.
Men för den som inte är van att lyssna på kroppen kan det vara svårt i början. Som tur är finns det flera bra övningar man kan ta till för att träna sig själv i kroppsligt medveten närvaro. Nedan finner du några av dem!
• Blunda och lägg märke till ditt andetag. Vart börjar det någonstans? Hur djupt är det?
• Lägg handen över ditt hjärta och lägg märke till dina hjärtslag. Räkna dem en stund tyst för dig själv.
• Knyt händerna och håll spänningen medans du räknar till fem. Släpp sedan spänningen och känn hur det känns i båda händerna. Beskriv känslan tyst för dig själv.
Vill du träna dig i ytterligare kroppsmedvetenhet och sänka stressnivån och släppa spänningar samtidigt? Då är mitt mentala träningsprogram Body Relax något för dig! Läs mer här.
Fördelar för självledarskapet
Genom en ökad kroppsmedvetenhet följer också en hel rad andra fördelar. Du lär dig att känna igen olika känslor, vad de betyder och vilken effekt de har på dig. Du lär dig också definiera utifrån vilken mental och fysisk nivå du agerar och pratar. Detta får, för den medvetne, följden att det blir lättare att hindra sig själv från att agera i affekt när man har en dålig dag. Dessutom får vi möjlighet att spåra skillnader i måendet utifrån förändrade sömn-, kost- och träningsvanor. Det blir startskottet på frågan – vad behöver jag göra för att må och fungera bättre?
Tänk om vi kunde byta ut de där trötta och sorgsna uttrycken ovan mot något mycket mer positivt och energirikt? Hur härligt hade inte det varit? Jag avslutar denna artikel med några riktigt provokativa uttryck som jag hellre hade hört oftare!
Jag känner mig riktigt stark idag!
Jag är riktigt glad idag!
Jag känner mig både pigg och på G!
Idag har jag energi till att verkligen göra mitt allra allra bästa!
Idag känns det som om jag strålar!