Hur bra är du på gränssättning egentligen? Om du är en av dem som känner att det är svårt och motigt att sätta gränser kan jag lova dig – du är inte ensam! Alldeles för många upplever detta som ett problem, något som kan leda till riktig tråkiga konsekvenser. Men vilken typ av gränssättning är viktig då? Finns det flera och i så fall vilka? Och hur gör man för att bli bättre på detta game? Svaren hittar du i veckans artikel!
Det räcker egentligen med en snabb blick på sociala medier för att förstå att det här med gränssättning, det är svårt för många. Vare sig det handlar om att begränsa sitt intag av sötsaker, antalet bokningar i kalendern eller scrollandet på telefonen. Något som många upplever extra svårt kan sammanfattas i ett enda litet, men ack så viktigt ord, nämligen nej.
Att säga nej till något kan kännas som ett oöverstigligt berg, där känslor av skuld, oro och Fomo (rädslan att gå miste om något kul) dominerar. Man vill inte såra eller neka någon annan och går därför med på saker som man kanske egentligen inte orkade eller ville.
Att kunna sätta gränser i livet är avgörande för det egna välmåendet och en viktig pusselbit i att hitta balans i tillvaron. Konstanta överträdelser över gränserna tar enorma mängder energi och är inte sällan en av orsakerna till psykisk ohälsa och utmattning. Låt oss titta på några av de viktigaste gränserna och se hur många av dem du upprätthåller.
Vilka typer av gränser finns det?
Ansvarsmässiga
(Det är ditt ansvar att se till att du lever det livet du önskar, inte mitt)
Ekonomiska
(Nej, jag låna inte ut mer pengar förrän du betalt tillbaks det du redan är skyldig mig)
Känslomässiga
(Jag väljer att inte tala om XX nu, det känns för jobbigt)
Kroppsmässiga
(Jag väljer att inte kramas idag utan hälsar istället vanligt… (sträcker fram handen))
Tidsmässiga
(Jag har inte tid just nu men kan vi boka klockan 17 på torsdag så funkar det bättre?)
Energimässiga
(Nej, jag ska faktiskt bara vara hemma i helgen och återhämta mig)
Ovanstående är bara ett axplock men var och en är precis lika viktiga då de, vid upprepade överträdelser, kan få negativa konsekvenser.
Varför är det så svårt med gränssättning?
Som vanligt är det svårt att svara mer specifikt eftersom det till stor del är personliga faktorer som ligger till grund. En del är påverkade av sin uppväxt där gränslösa relationer varit en del av vardagen. Andra har en personlighetstyp som gör att de gärna vill vara andra till lags, ställa upp och ta en för teamet. Andra vet inget annat än att ständigt göra avkall på sig själva i jakten på acceptans och att tillfredsställa andra.
En underliggande anledning till att det är svårt att säga nej och hålla på sina gränser är att man skapat en vana av att inte göra det. Att hela tiden säga ja fast man kanske inte vill skapar ett beteendemönster som blir allt mer cementerat ju fler gånger det genomförs. Det enda sättet att förändra detta är att bryta det.
Hur sätter jag gränser?
Ta beslutet! Bestäm dig för att nästa gång välja annorlunda och håll det löftet till dig själv.
Var tydlig mot dig själv om vilka konsekvenserna blir ifall du bryter gränsen. Är det verkligen värt det?
Ta hjälp av en stark förebild! Vad tror du den personen hade gjort i din situation? Do accordingly!
Kommer du snart befinna dig i en situation där du redan vet att du blir utmanad i dina gränser? Förbered dig mentalt och bestäm dig för att hålla din gräns, you got this!
Belöna dig själv när du vågat sätta ner foten! Alla segrar är stora nog att firas!
Råkade du säga ja ändå? Då får du en andra chans direkt! Ta upp telefonen och meddela att du vid närmare eftertanke måste boka om/skjuta upp/avstå. Det är HELT okej!
Om intresset väcks angående varför du har svårt att säga nej kan det vara en god idé att arbeta lite extra med det. En psykolog eller terapeut kan ha rätt typ av profession för detta och kan hjälpa dig gå till botten med underliggande känslor av exempelvis skuld eller dåligt samvete. Har du redan klart för dig varför det är jobbigt att stå upp för dig själv och vill jobba mer hands-on med gränssättning kan en mental tränare eller coach vara rätt. Lycka till med din fortsatta gränssättning!
Intressant läsning, jag behövde höra detta (har varit dålig på att göra det sista månaderna, har gått igenom Ect behandling) Tack för påminnelsen Alexandra, uppskattar det.
Varsågoda Kristina!