De senaste veckorna har präglats av oroligheter. Världen håller andan av rädsla för det virus som nu sveper över jorden och ställer våra samhällen på prov. Rapporter på rapporter om antal smittade och döda har avlöst varann och medierna publicerar nyheter dygnet runt. Till och med för den som vill är det svårt att undgå att inte ryckas med i den dramatiska rapporteringen om virusets framfart. Men kanske är det inte viruset som är den egentliga faran? Denna veckas artikel behandlar den mänskliga reaktion som följt i Corona virusets spår och som på sikt kan få stora konsekvenser. 


I en serie videos på InstaTV under föregående vecka talade jag om rädslan och oron som just nu håller världen i ett järngrepp. Vart vi vänder oss hör vi om Corona viruset, om hur många offer det skördar och om vilka åtgärder som världens länder vidtar. Vi matas konstant med nyheter om allt det svåra vi står inför. Vilka resurser vi har att bemöta detta med kommer i skymundan. När nyhetsrapporteringen blir så överväldigande och där varje minuts utveckling kablas ut i medier är det svårt att som privatperson värja sig. 

Plötsligt ligger rädslan som en kall filt över allt och alla och det är vansinnigt svårt att ta sig ur den. Hur man än vänder och vrider sig så stöter man på nyheterna. Om det inte är via sociala medier så är det på kafferasten med kollegorna. Det här ständiga matandet med nyheter gör att vi inte får tid till att mobilisera våra inre resurser. Snarare triggar det igång vår rädsla, en känsla som är mitt smittosam än Corona viruset i sig. 


Rädsla – en naturlig förekomst



Att känna rädsla är en naturlig del av livet. Det är en djupt biologisk mekanism som finns till för att skydda oss och säkra vår överlevnad. Rädsla kan vara både rationell och irrationell och kan lätt ta överhanden i svåra situationer. Det vi ser idag i svenska samhället, med hamstrande och oro för minsta hosta, är ett resultat av rädsla som spridits hej vilt. En rädsla som får människor att bråka om basvaror i butiker, titta snett på människor med asiatiskt ursprung eller tömma munskyddslagren på Apoteken. Det är med andra ord en rädsla lätt kan bli väldigt egoistisk och som får egoistiska handlingar som konsekvens. 

Det är inte önskvärt att döma andra människor utifrån den rädsla de känner. Att hindra kroppens respons på sådant som uppfattas som hot är inte helt lätt. Det kräver upprepande träning, något som få av oss ägnar oss åt på vår fritid. Så länge allt flyter på och inget oförutsett händer känner vi oss trygga och vi gör allt som står i vår makt för att bibehålla den tryggheten. I ett välfärdsland som Sverige, som varken varit drabbat av naturkatastrofer eller krig den närmsta tiden, har skapat en befolkning som till stora delar inte är vana vid att hantera oförutsedda händelser. När det sedan sker stora ofrivilliga förändringar blir det svårt att hitta strategier som inte drivs av rädsla. 


Den enkla lösningen



Men vad kan man då göra om man känner att man inte vill vara rädslostyrd utan istället hantera situationen med ro? Det bästa och mest effektiva sättet är att ta ett steg tillbaks från rädslan och på så sätt skapa distans mellan dig och det som genererar din rädsla. Nedan ger jag 5 busenkla tips på vad du kan göra för att omsätta detta i praktiken! 

  • Att hålla sig a jour med nyhetsuppdateringarna är givetvis viktigt vid särskilda händelser men i detta läget är det fullt tillräckligt att titta en gång om dagen! Begränsa till morgon eller kväll då sammanfattningar av dagens viktigaste punkter oftast hunnits göras.  
  • Förklara för dina vänner eller kollegor att du helst inte vill prata om Corona för tillfället. Att du känner att det tar energi ifrån dig och att du vill fokusera på annat. 
  • Andas! Detta är ett fenomenalt verktyg att ta till när rädslan gör att tankarna börjar snurra. Avbryt surret i huvudet genom att fokusera på din andning. Ta några djupa andetag och landa i dig själv. Då skiftar du fokus från rädsla till din kropp. Detta kan du behöva göra flera gånger under dagen men det spelar ingen roll, huvudsaken är att du gör det och hämtar hem ditt fokus igen.  
  • Håll fast i dina rutiner till den mån det går. Det ger dig stabilitet och en grund att stå på. Brukar du träna så fortsätt med det, även om du kanske blir tvungen att genomföra passet hemma. Har du en varje-vecka-fika med en vän? Sätt igång webbkameran och häll upp kaffet! Jobbar ni hemifrån? Logga in på zoom under lunchen och socialisera! 
  • Ta en promenad i naturen. Japp, det låter helt banalt men det fyller faktiskt sin funktion! Frisk luft i kombination med miljöombyte och kanske en spellista eller favoritpodd i öronen gör underverk för måendet. Dessutom rör du på kroppen och frisätter må bra hormoner med mera. 


Det är viktigt att inte dras med i rädsla och panik för det som sker runt omkring oss. Det stjälper nämligen mer än det hjälper. Det är först när det blir lugnt inombords som vi har möjlighet att ta väl avvägda beslut. Därför bör vi vara lika noggranna med vår känslohygien som med vår handhygien i dessa tider! Om du vill höra mer om mina tankar om Coronaviruset och våra mänskliga reaktioner – kika in på min Instagram och lyssna på förra veckans videos! 


Sitter du i karantän och önskar lite trevlig läsning? Då kan jag rekommendera följande!

En serie om vänskap

Bli mentalt stark genom fysisk träning

Varför betala en coach när en kompis kan göra jobbet?