Winners never quit!
No pain, no gain!
Keep on pushing!
Hustle!
GRIT!
Har ni hört detta förr?
Jag med.
Idag pratas det mycket om att det är viktigt att kämpa på, att hålla i och fortsätta trots motstånd. Resultat kommer inte utan ansträngning. Jag hade ljugit om jag sagt att detta inte var sant, för det är sant till viss del. Oavsett om det är en tenta du behöver klara, något på jobbet som ska färdigställas eller en match som ska spelas så löser det sig inte utav sig själv. Vi måste lägga in tid, energi och vilja. Dessutom nås många uppsatta mål tack vare pannben av stål.
Men vad händer när du försöker och försöker, men aldrig får till det där resultatet? När dina ansträngningar inte står i proportion till den utdelning du får? Ja, då sätts verkligen ditt mindset på prov! Istället för att gå in på problemlösning och vända och vrida på situationen tänker jag ha ett annat perspektiv i denna artikel. Nämligen när det är dags att säga tack och hej! Nu skiter jag i det här.

För ja, det är faktiskt helt okej att säga så. Att ”ge upp”.Vi människor har en inneboende nyfikenhet som ligger djupt i våra gener. Utan den skulle vi förmodligen aldrig ha tagit oss ut ur grottorna, om ens kommit dit. Detta gör att många av oss tar oss för olika projekt som vi ämnar ro i hamn förr eller senare. Beroende på vilken personlighet vi har och hur våra liv ser ut jonglerar vissa fler projekt än andra. Till en början kanske dessa projekt är jätteroliga, men motivationen och intresset svalnar med tiden. Kanske inte så mycket för att det inte är roligt längre, utan på grund av allt motstånd man möter.
Anledningar till motståndet
Det är här det ”skarpa läget” uppstår, att utvärdera motståndet och bestämma sig för vad som ska ske härnäst. Nedanför presenterar jag tre anledningar som jag förknippar motstånd med. Har du upplevt någon av dem?
Det är inte rätt tajming
Vet du, det kanske inte är rätt tidpunkt? Jeez, vad många jag ser som är mitt i karriären och skaffar både renoveringsobjekt och barn samtidigt. Tiden på dygnet krymper och det där projektet får mindre och mindre uppmärksamhet. Tillslut förknippas projektet med ångestkänslor, det tar tid ifrån familjen och vardagsrumsgolvet är inte klart. Kanske är det helt rätt att låta projektet vila lite då. Att erkänna att vissa saker måste gå före just nu, eftersom den här fasen i livet kräver det. Det kommer ytterligare faser i livet med bättre tajming.
Läs mina fem tips på framgångsrikt företagande här!
Du behöver jobba mer med dig själv
Detta tror jag kan vara en av de vanligaste och viktigaste punkterna i detta ämne. Många som tar sig an projekt är som de flesta andra. De saknar självinsikt och förståelse för vad projektet kräver av dem. Istället är man så fokuserad på att allt annat materiellt runt omkring är perfekt och iordning. När det trots detta inte går vägen, så deppar man ihop. Man har inte tillräckligt stora resurser inombords för att hantera motgångar utan faller pladask. Kanske är det där du behöver börja, med dig själv. Sen kan du ta dig an projektet igen.
Det är inte din väg att gå
Den här punkten kanske inte tilltalar alla men de som fattar, fattar tänker jag. Tro det eller ej, men alla vägar som finns i livet är faktiskt inte din väg. Kanske har du märkt det tydligt när du valde att bli sjuksköterska istället för civilekonom. Det ena passar dig bättre än det andra. Ibland väljer vi att testa våra vingar, pröva nya vägar och det är hur bra som helst! För HUR ska man veta INNAN man prövat? Men en del vägar går vi på under en kort period, sedan byter vi. Upplever du mycket motstånd, kanske till den grad att glädjen i hela projektet försvinner, så bör du fundera över detta. Är det verkligen din väg att gå? Kanske har du kommit till vägs ände?
Prestige, envishet och rädsla för att misslyckas
Ibland pressar vi oss själva så hårt att det slutar illa. Detta har ofta att göra med en rädsla för att misslyckas eller en envishet som helt enkelt gått för långt. Kanske har det till och med gått prestige i projektet. Det är helt enkelt för smädligt att ge upp, för vad ska alla andra tro?
Alla dessa känslor bidrar till att vissa människor ångar på, trots liten eller obefintlig belöning. Inte sällan påhejade av motivationscitat och häftiga underdog-historier. Om inte envisheten bär sig leder den här vägen ofta till dålig självkänsla och mental- och fysisk utmattning.
Mental luft ger klarhet
Inom mental träning hanterar vi sådana här tuffa motstånd genom att ge oss själva mental luft. Ett tydligt exempel från idrottsvärlden är när en idrottare upprepade gånger försökt att genomföra en prestation men misslyckas. Det mentala läget finns inte där, kraften i kroppen är obefintlig osv. Då är det lika bra att packa ihop och komma igen när nya krafter finns. Man får på så sätt möjlighet att utvärdera liksom återhämta sig och ladda om.
Att använda sig av samma sak i ett projekt som det vi talar om ovan ger dig en chans att få klarhet över situationen. Att fundera över motståndet och din egen taktik. Är det fortfarande roligt eller är det fortfarande lönsamt? Hur har ditt projekt påverkat dig och din omgivning? Är du på rätt väg eller är det dags att byta?
(Obs! Låt dig inte luras av idrottsexemplet ovan, där elitidrottaren laddar om och återkommer. Det finns många idrottsmän och kvinnor som insett att de inte längre vill, eller kan, tävla när de väl fått mental luft.)
Hitta din väg
Att ge upp sätter inte likhetstecken med misslyckande. Det säger bara att du är modig som vågat pröva! Att det kanske är en helt annan väg du ska påbörja i livet. Ta lite ”mental luft” och se över situationen så objektivt du kan. Först då kan du ta ett välgrundat beslut där resultatet snarare blir en känsla av lättnad och glädje och inte misslyckande!
Veckans MT-fråga: Vad betyder det för dig att ”ge upp” någonting och finns det något i ditt liv där du hade behövt mental luft just nu?

Klockren text, något många av oss kan behöva fundera på…
Tack du! =)