Veckans artikel behandlar ett ämne som inte helt ligger inom mental träning men som har en given plats i den typ av personlig utveckling jag förordar. Kanske är det på sin plats att lägga in en brasklapp, för somliga kan denna artikel nämligen uppfattas som ovetenskaplig och ”flummig”. Då går det bra att scrolla vidare och ha en fin dag! För den som däremot är intresserad av intentionens kraft, energier och källor är varmt välkommen att fortsätta läsa. På egen risk alltså, chansen är stor att du upptäcker något alldeles nytt om dig själv!

Visste ni att jag hatar att använda ordet flummig men att det är svårt att inte göra det, då det verkligen beskriver majoritetens inställning till filosofi och religion? Det är ganska lustigt egentligen, filosofi och religion är två av de absolut äldsta ämnena som många av de gamla lärosätena i Europa grundades runt. Teologiska fakulteten i Lund, där jag studerade mellan 2006 och 2009, var en av de första fakulteterna vid Lunds Universitet och grundades 1666. På den tiden var det knappast flummigt utan snarare en statussymbol som kom att spela sin roll i klassamhällena runt om i Europa. 

Idag tillskrivs lite om ens någon status till filosofi och religion, det anses inte lika viktigt längre när vetenskapen sitter inne med alla svaren. Det många däremot inte riktigt förstår är att båda ämnena tränar oss människor i att tänka på ett visst sätt. Vi kan samtala om ämnen på ett filosofiskt plan som inte kräver omedelbar bevisning, vilket är härligt befriande om du frågar mig. Här kommer jag ge dig ett litet lättsmält smakprov på vad jag menar, så fortsätt läsa med öppet sinne!

Två källor – en handling

Det finns två motpoler som alla människor kan bekräfta eftersom alla upplevt det, nämligen positivt och negativt. Bra eller dåligt, mörker eller ljus, gott eller ont är bara andra ord för att beskriva denna dualitet. Vi vet alla att vi mår bättre av att tänka positivt (eller realistiskt) istället för negativt. Vi vet också hur det känns att vara arg respektive glad och vilken av dessa motpoler vi föredrar. När jag pratar om dessa två källor och använder dem i dagligt tal refererar jag till dem som ljus eller mörker. 

Våra handlingar härstammar alltid ifrån någon av dessa källor. Vi kan handla utifrån rädsla, ilska eller avundsjuka vilka knappast är några glada känslor att bära inombords. Vi kan också handla utifrån kärlek, generositet och sympati vilket är långt bättre känslor att agera på.

Håll dig själv ansvarig

Att lära sig att kategorisera sina känslor utifrån ett dualistiskt perspektiv är inte så förenklat som man kan tro. Det är faktiskt ett riktigt bra sätt för den som tycker att det är svårt att beskriva känslor i ord. Det underlättar även när det kommer till att göra medvetna val och önskan att handla utifrån sin egen sanning. Att sätta rätt intention med det som ska sägas eller göras. Min intention är att så gott som alltid arbeta utifrån en källa av ljus, det jag gör skall alltså komma ifrån en positiv och kärleksfull källa, inget annat. 

Detta kan vara lätt att vifta bort med att det är väl självklart att man bara vill göra bra saker? Men gör vi verkligen det då? Ur vilken källa kommer den där delningen du gör på Facebook som också har ett hatfullt kommentarsfält? Vilken källa har varit dominerande när du bestämmer dig för att börja bråka istället för att släppa problemet som egentligen inte var en stor grej för dig? Och ifrån vilken källa kommer den onödiga utskällningen när någon person råkat sinka dig i trafiken? Nej, det är inte så lätt, eller hur! 

Genom att bli medveten om vilken av dessa dualiteter som är överrepresenterade i ditt handlande kan du också hålla dig själv ansvarig – handlar du i enlighet med hur du ser dig själv? Med vem du faktiskt vill vara?   

Vi kan inte alltid välja, men vi kan försöka!

Att leta efter källan är bara ett verktyg och ingen felfri standardiserad metod. Under livet kommer vi i situationer som triggar vår flyktfunktion och som gör att det absolut inte finns tid till eftertänksamhet. Ibland tvingas vi handla på ett visst sätt på grund av att andra satt spelreglerna, på en arbetsplats exempelvis. Men i många delar av vardagen kan vi faktiskt bli mycket bättre på att välja rätt källa, bara genom att praktisera lite eftertänksamhet. Kommer det jag ska göra eller säga nu ifrån en kärleksfull plats eller kommer det ur negativa känslor? Det kan krävas en del tankearbete, men det kan också vara avgörande! Kom ihåg – rätt framlagd kritik kan vara ett sätt att få personen att utvecklas mer medan en falsk feedback byggd på undvikande och konflikträdsla kan få långtgående negativa konsekvenser.

Heja dig nästa gång du hindrar dig själv från att dela något på Facebook eller skriva arga inlägg på sociala medier. Det du skickar ut har en tendens att växa och bli större.