Kan du också känna att du ger och ger av dig själv hela tiden men plötsligt tar det stopp? När det uppstår en obalans mellan energi in och energi ut (och här snackar jag inte om glass) är det lätt att vi känner oss dränerade. Under sommaren blev det tydligt för mig vilka justeringar jag behöver göra framöver för att minska risken för obalans. Vill du veta hur du kan göra detsamma? Häng med! 

Insikten som uppenbarade sig för mig denna sommar började som en lätt mental trötthet. Eftersom jag känner min kropp extremt väl och är van att lyssna på kroppens signaler kunde jag konstatera att nu var något fel! Kanske behövde jag extra sömn? En extra glass? Eller ett rejält träningspass? Efter en viss utvärdering (och glassätande i förebyggande syfte) kom jag fram till att jag inte hade lust med någonting. Konstigt. Jag ville mest vara ifred, förlora mig i tuschpennornas färger och kanske, men bara kanske, lyssna på Sommar i P1. Till och med att titta på hur väggfärg torkar kändes lockande. Bara jag slapp mer input från min annars korvstoppade vardag som jag vanligtvis trivs jäkligt bra med. 

Men nu var det som om det tog stopp. Jag orkade inte ta in mer information från poddar eller medier, orkade inte ta in något branschrelaterat överhuvudtaget. Men varför då? Som den mentala tränare jag är agerade jag exemplariskt. Tankar om att något kanske är fel, att det inte är normalt för mig att känna såhär osv tilläts flyga förbi medan tuschpennan gjorde sitt i målarboken. Dåliga beslut tas i affekt så nu gällde det att släppa taget och låta det vara. Svar skulle helt enkelt komma med tiden. 

Bottensats

En dag när jag lapade sol på gräsmattan och slog rekord i lathet reflekterade jag över det sista halvåret. Tack vare begränsningarna som uppkommit i samband med Covid-19 hade det mest blivit arbete. Inga nya platser hade kunnat besökas, inga nya kulturella möten eller samtal med människor med annan livssyn än jag. Resor ställdes in, vardagslyx gick upp i rök och det sociala umgänget krympte. Allt det som jag annars hämtar så mycket energi ifrån fanns inte längre där inom räckhåll. Eftersom mitt arbete kräver mycket inspiration och innovationstänk hade en hel del energi gått åt utan att bli påfyllt. Så när jag låg där på gräsmattan insåg jag plötsligt att det inte var så konstigt att jag kände som jag gjorde. Jag hade helt enkelt en obalans i min inspirationskopp!

I boken The Artist Way diskuterar författaren vikten av att hålla sin egen kopp fylld, för att kunna skapa något ur inspiration. Koppen används som en metafor för något att fylla med intryck, glädje, egen inspiration och energi som i längden gör att du kan och orkar skapa. En full kopp innebär flow och energi, en tom kopp innebär det motsatta. 

För egen del hade min kopp bara bottensats kvar och det hade förmodligen varit så i någon månad. Resultatet av detta blev att jag tappade mitt flow och hade svårt att producera på den nivå jag vanligtvis brukar. När jag tillslut släppte allt inför semestern reagerade kroppen med trötthet och gick in i mentalt återhämtningsläge. Kanske inte de roligaste två veckorna 2020, men absolut nödvändigt. Men, hur förhindrar man då att koppens innehåll sinar? Jag gjorde så här för att komma fram till nödvändiga förändringar inför hösten.


Planera för glädje och inspiration 

  1. Börja med att skriva ner en lista på saker som du verkligen tycker om att göra och som ger mer energi än det tar. Försök att få ner minst 10, gärna 20 saker!

  2. Välj sedan ut de punkter som du anser är särskilt viktiga för din påfyllnad av energi och inspiration. 

  3. Ta sedan dessa och fördela dem på sådant som du kan göra varje dag, varje vecka eller en gång i månaden. 

  4. Fördela resterande punkter med rimliga mellanrum. (Kanske  månad/halvår/år/varannan vecka)

  5. Håll dig själv ansvarig för att du faktiskt låter dessa saker ta plats i din vardag så att din kopp hålls påfylld. Det finns ingen annan än du som kan ansvara för detta. 

Som med så mycket annat behöver man jobba preventivt med sin energi och inspiration. Om jag vet att ovanstående håller min kopp på en bra nivå vet jag också att både glädje som produktivitet upprätthålls i mitt liv. Precis det jag behöver! 

Stort lycka till med ovanstående övning!   

P.s. Kom ihåg att vi också gör roliga saker på grund av vilken effekt de har inombords! Att tycka något är roligt är en känsla som består av olika hormonutsöndringar vilket är mumma för kroppen! Precis som träning, kärlek och sex duschar det kroppen i måbra hormon. Att ha roligt samtidigt som man ökar hälsan och inspirationen – bättre än så kan det knappast bli!