När omständigheterna i arbetslivet förändras är det många som tvingas att jobba hemifrån. För en del låter det som värsta lyxen, att kunna sitta hemma i mysbyxor och själv bestämma över sin arbetsdag. Men är man van att varje dag gå till en arbetsplats kan det vara riktigt utmanande att behöva ställa om till hemarbete. Veckans artikel bjuder på några riktigt bra och konkreta tips för hur du bibehåller fokus, effektivitet och motivation trots förändrad kontext!


Det är många människor därute som drömt om att då och då kunna jobba hemifrån. Trender i samhället, inte minst från frilansare och företagare, målar upp bilder av frihet och arbetsglädje när jobbet kan göras vart som helst. För en del passar denna arbetsform väldigt bra, själv är jag inne på mitt femte år som platsoberoende. Men med fem år i bagaget har jag också mött svårigheterna med att jobba vart som helst. 

Exempelvis insåg jag ganska snabbt att jag var som mest effektiv och koncentrerad när jag arbetade hemifrån. Att sitta på ett fik kan vara ett trevligt avbrott men det mest kvalitativa arbetet genomför jag när jag sitter ensam vid mitt köksbord. Jag erkänner, i längden blir det ganska tråkigt. För att inte tala om svårt att upprätthålla koncentrationen! Men eftersom alternativen inte är aktuella, att bli anställd eller hyra ett kontor i city, så har jag behövt lära mig att hantera att jobba hemifrån.Svårigheter med att jobba hemifrån
 


I dessa tider då många arbetsgivare uppmanar sin personal att jobba hemifrån är det plötsligt tusentals människor som sitter i sina hem och försöker producera. Nej, det är inte alls lätt att ställa om! Speciellt inte om man inte är van att arbeta hemifrån under längre perioder. Någon gång då och då är ju inte samma sak som att plötsligt bli tvingad till det i flera veckor. I hemmet finns mängder av störmoment som pockar på uppmärksamheten och som måste pareras om det ska bli något gjort. 

Disk från gårdagen, tvätt högen som borde tas om hand liksom hunden som bara väntar på att ni ska gå på promenad är några variabler som vanligtvis inte tillhör arbetstiden. Inte heller den tankfulla blicken som plötsligt, istället för att se himlen eller trädgården utanför, konstaterar att fönstren borde tvättats för länge sedan. För att inte tala om när de stora barnen är hemma istället för i skolan! Kort sagt, det finns massor av störmoment i hemmet som stjäl energi och koncentration.  

Att lära sig att ignorera och parera dessa störmoment är något som kräver lite träning. Det är också något som vissa har svårare för än andra. Nedan delar jag med mig av ett antal metoder från mental träning och psykologi som jag vet är framgångsrika för detta syfte. Testa en eller allihopa, du bestämmer!


5 tips för dig som arbetar hemma 
 


Behåll rutinerna! 


När jag arbetar med high performance är en av de viktigaste grunderna att upprätthålla rutiner. Det ger en känsla av kontroll och trygghet samtidigt som det underlättar för oss i livet. Många kanske skulle hävda att rutinerna är totalt borta på grund av den rådande Corona situationen men så måste det inte vara. Gör ditt bästa för att replikera hur en vanlig arbetsdag ser ut.

Stig upp vid samma tid på morgonen som du brukar, ta morgonrast och ät lunch som du brukar. Dela upp arbetspassen i morgon, förmiddag och eftermiddag och avsluta arbetsdagen när du vanligtvis skulle göra det. För en sak är säker, det är väldigt lätt att trilla ur rutinerna och skjuta på kafferasten, jobba över med mera när du är hemma och bestämmer själv. 

Och du… behöver du komma i rätt mode så använd dig av några av de mer ytliga tipsen. Exempelvis att klä dig som om du skulle till arbetet, fixa håret etc. För en del personer är detta jätteviktigt för att hitta känslan av rätt ”jobb-mode” så underskatta inte det.    

Du kan läsa mer om High Performance här


Bibehåll koncentrationen genom korta arbetspass 


Vi människor har rent generellt inte så svårt att hamna i ett koncentrerat tillstånd. Dagdrömmeri är ett bra exempel på koncentration men som många nog snarare skulle klassa som distraktion. Det som är svårt är den viljestyrda koncentrationen, den vi måste anstränga oss för att uppnå. 

Koncentration är en kognitiv funktion i hjärnan som kan förbättras genom mental träning. Eftersom dagens situation kräver en snabbare hantering, snarare än långsiktig mental träning, kan ett sätt vara att korta ner arbetstiden. Här handlar det helt enkelt om att minimera trösklar till att få saker och ting gjorda och att hålla koncentrationen under kortare tid. Ställ klockan på 10 – 15 minuter åt gången. Jobba på. Ta en snabb bensträckare, gör en andningsövning eller fyll på kaffe/te/vatten. Kör igen. Efter ett par gånger kanske du känner att du får flyt och inte vill avbryta, då fortsätter du bara.

Tänk på att alla våra kognitiva funktioner påverkas av hur vi lever i helhet. I det långa loppet skapar du bäst förutsättningar för koncentration genom god sömn, näringsrik mat och träning. Omgivningen du arbetar i kan också spela in, gör den så gynnsam som möjligt, med andra ord – se till att det inte är rörigt, att du har rätt ljus och ergonomi etc. Ovanstående tips med rutiner är också viktigt då de underlättar för dig att komma in i koncentration. 

Här kan du läsa mer om hur fysisk träning påverkar dina mentala förmågor


Höj din effektivitet med Pomodoro metoden
 


En liknande metod som den ovan är Pomodoro metoden. För många är detta en mycket framgångsrik strategi när det kommer till att arbeta effektivt under fler men kortare perioder. Pomodoro metoden förespråkar ett arbetsfönster på cirka 25 – 30 minuter, därefter tas en kort paus på 5 minuter innan nästa arbetsfönster påbörjas. Du arbetar med fyra sådana arbetsfönster, totalt ca 2 h arbetstid, innan du tar en längre paus på 30 minuter. För att använda denna metod är det enda du behöver ett tidtagarur. Enkelt va! 

Tänk på att det kan kännas som om du är mindre produktiv när du sitter hemma och arbetar men handen på hjärtat, är det verkligen så? Tänk igenom hur en vanlig arbetsdag eller arbetsvecka ser ut. Hur många gånger störs du av kollegor? Hur mycket är du uppe och springer, köper kaffe, pratar i telefon, kollar av mobilen snabbt och så vidare? Mångas arbetsdagar kantas av just micropauser, något som har både fördelar och nackdelar.Upprätthåll den sociala kontakten med kollegornaNågot som många av oss egenföretagare har satt i system är att hålla kontakten med varandra under dagen. Detta gör att man känner sig mindre ensam, kan bolla idéer och funderingar liksom kolla av läget vad gäller mående och motivation. Det är till och med en väldigt vanlig grej att vi företagare och frilansare har accountability coacher vars roll är att kontrollera så vi gör det vi sagt att vi ska göra. För vet ni vad! Även om vi som drivit företag i många år borde vara PROFFS på produktivitet i hemmiljö så är vi inte det!

Kort sagt, kontakten med kollegorna är viktig! Med alla dessa digitaliseringsverktyg som Teams, Zoom, Skype, WhatsApp och FaceTime är det enkelt att nå kollegorna. Ta förmiddagskaffet ihop och snacka en kvart. Stäm av i fem minuters pausen hur Pomodoro-halvtimmen gått. Logga in på Zoom och ät lunch ihop. Peppa varandra. Stötta varandra. Gnäll om ni så måste. (Men det tar er ingenstans – det är som en gungstol, den rör sig men du kommer ingenstans.) Men se till att hålla kontakten!  


Minska oro och vantrivsel med rätt fokus och mindsetNej, alla tycker inte det är roligt att jobba hemifrån. Jag har redan läst om flera som sitter i frivillig karantän och kräks på alla digitala möten och verktyg som ska användas. Men låt oss konstatera en sak. Om du är en av dem som har svårt att anpassa dig till situationen är det dags att jobba med ditt mindset. (För dig som är obekant med ordet mindset kan det översättas med inställning, attityd eller tankegångar/tankemönster.)  

  • Kom ihåg, du är inte ensam i detta. Detta är global kris som drabbat nästan alla världens länder och där västvärlden tvingats stänga ner stora delar av samhällena. Det är inte bara dig det drabbar. Det drabbar miljoner andra och många känner precis som du. Det är okej. Nu gäller det och acceptera läget.
  • En av de viktigaste sakerna du kan göra i krissituationer är att fokusera på det du kan påverka. Då återtar du kontrollen över både dig själv och situationen du befinner dig i. Håll fokus på rätt saker och var handlingskraftig. 
  • Det är lätt att uppleva oro och att tankarna vandrar till framtiden. Detta är förmodligen det största skälet till att fokus hamnar på sådant som inte kan påverkas. När tankarna kommer och det börjar snurra på, stanna upp och grunda dig i dig själv! Exempel på detta är: att ta några djupa och långsamma andetag; att pressa händerna emot varandra och känna handflatorna mötas;  att bryt ditt mentala fokus genom att återge 5 saker du ser runt omkring dig i rummet. 
  • Nu kanske du tror att sista punkten ska uppmana dig att tänka positivt men då har du fel. Jag kommer då rakt inte uppmuntra till att tänka negativt, men däremot neutralt! Vi har lätt för att ladda ord med positivitet eller negativitet, kanske ska vi istället förhålla oss neutrala? Hur förändras känslan om du tillskriver Coronaviruset neutralitet och ser det som en sjukdom som alla andra? Hur förändras känslan om ”tappa fokus” inte är något pressande eller frustrerande utan något som bara råkar hända med jämna mellanrum?


I en av mina videos på InstaTV  har jag pratat om att det är för sådana här tillfällen som vi tränar mentalt och jobbar med vår personliga utveckling. Det är lätt att tycka att personlig utveckling är kul och att man gör framsteg när allt flyter på som vanligt. Men i skarpa situationer, där omgivningen förändras, det är då vi verkligen sätts på prov och vår personliga utveckling får bekänna färg. 

Har du inte tidigare haft intresse för mental träning eller personlig utveckling kan detta blir en viktig vändpunkt för dig. Kanske är det dags att börja titta extra mycket på dig själv och din reaktion, samt få en bild av hur du önskat att du hanterat en krisande situation? Om detta kan du läsa om nästa vecka!