Denna vecka bjuder jag på en artikel om high performance, ett arbetsområde som jag kommer fokusera allt mer på i mitt jobb. High performance är en livsstil som inte enbart består av individer som slår rekord på rekord. Den består också av individer som vill använda sin fulla potential och leva sitt liv så kvalitativt som möjligt. Som inte bara vill duga, utan stråla! I denna artikel får du läsa om hur jag lever i enlighet med high performance och min relation till ordet prestation!


Jag har ägnat cirka 15 år av mitt liv till personlig utveckling. I vissa perioder har jag arbetat mer fokuserat, gått i terapi eller tagit annan professionell hjälp inom områden jag velat arbeta mer med. Under vissa perioder har jag bara följt med i livet, haft fullt upp med att hantera de motgångar och kriser som kommit. Tack vare dessa har jag utvecklats ytterligare, strålkastaren har hamnat på mig och mina reaktioner där jag varit öppen för att utvecklas till det bättre. I vuxen ålder har min företagsresa handlat mer om att skaffa sig ett starkt pannben än hur man säljer, marknadsför och paketerar tjänster. Det sistnämnda är de enkla grejerna, den förstnämnda är den som sållar agnarna från vetet. Som bestämmer om du är kvar i spelet eller inte. 


Med mitt grundjobb redan i hamn har jag haft nio år som företagare till att förfina min personliga utveckling. Att ta mig ytterligare ett steg framåt mot sådant som jag definierar som framgång i mitt liv. Den ständiga strävan hittade jag sent om sidor ett namn på när jag var i Nordamerika, där kallas det att leva utifrån high performance. Dessvärre har inte beskrivningen ”högpresterande” på svenska samma höga status som bortom Atlanten. Varför? Förmodligen är orsaken en blandning av Jantesamhället, att vara svenskt lagom samt utbredd stressproblematik om du frågar mig.
 


Är prestation något negativt?


Jag hör allt fler höja röster emot ordet prestation. Kritiken bottnar oftast i känslor som uppkommit i samband med ett presterande och som har varit svårhanterat för personen. Egentligen säger detta ingenting om själva ordet prestation, det säger däremot allt om personens svårigheter att hantera prestation eller den kontext prestationen utförts i. Ofta har det medfört känslor av överväldigande, otillräcklighet eller press. Det kan också ha gett upphov till långvarig stress, att man känt sig värdelös eller urlakad på energi. Konsekvenserna kan också ha blivit hårda med ohälsa som följd. Beklagligt, verkligen.
 

Men är det tillräckligt för att säga att prestation är något negativt och att vi inte bör fokusera så mycket på att prestera? Verkligen inte. 

Det är däremot rimligt att var och en tittar på sig själva och sin egen relation till prestation. Är den sund eller inte? 

Är det felaktigt att uppmana människor att eftersträva high performance i sina liv på grund av att vissa har svårigheter att hantera prestation? Nej, verkligen inte. 


Till skillnad från andra upplever jag inte att det finns något negativt i ordet prestation. Helt ärlig har jag nog aldrig gjort det. Jag har känt negativa känslor i relation till prestation, men aldrig sett själva presterandet i sig som något negativt. Att leva utifrån high performance och föreläsa om det är något jag kommer göra väldigt mycket mer av i framtiden.

Här kan du läsa mer om att hantera prestationsångest
  


Att vilja leva i enlighet med high performance
  


Men, vad betyder det egentligen att leva utifrån high performance? Kort sagt handlar det om att leva utifrån sin fulla potential med så miniminalt med störningsmoment som möjligt. Det handlar om att definiera vilka förutsättningar som måste finnas på plats för att man ska kunna fungera på topp. Dessa förutsättningar strävar man sedan efter att göra till en självklar del i sitt liv, så att det blir lättare att befinna sig i sin fulla potential. Här kommer ett exempel:


För att Evelina ska känna att hon har energi och ork på jobbet krävs det att hon inte slarvar med maten. Då Evelina älskar sitt jobb och ser det som mycket meningsfullt för henne blir det därför extra viktigt att inte vara trött och energilös. Hon ser därför till att förbereda matlådor och mellanmål för hela arbetsveckan. Genom att bestämma sig för att lägga sig en halvtimma tidigare varje kväll orkar hon dessutom gå upp i tid för att äta frukost innan jobbet.

Med dessa typer av förberedelser får hon i sig frukost utan att stressa. Hon motverkar dessutom blodsockerfall under dagen samt minimerar chansen att det blir en tallrik fil efter jobbet eftersom det bara är att slänga in en matlåda i micron. För varje vecka som hon ser till att göra detta blir förberedelserna en vana som hon tillslut bara gör utan att tänka på det. Et voila – där har Evelina gjort så förutsättningarna för maximal energi och ork finns kvar hela dagen. 

För den som vill leva i enlighet med high performance är exemplet om Evelina en perfekt startpunkt! Att etablera vanor av positiva beteenden är definitivt ett framgångsrecept. Se till att de mest basala och vardagliga sakerna sitter innan du ger dig på att finjustera detaljer. Mat, träning, sömn och återhämtning är grundläggande aktiviteter som får alla människor att må bra och som alltid bör finnas med på veckoschemat. Bara att hitta rätt fördelning och vanor för något så basic som detta ger mer energi och större motståndskraft mot stress och press!
 


Då mina grundläggande vanor är väl inarbetade har jag börjat finjustera detaljer. Exempelvis försöker jag definiera vilka förutsättningar som krävs för att jag ska kunna prestera mitt bästa när jag föreläser. Jag finjusterar detaljer för att prestera högre på mina träningspass liksom för att återhämta mig på ett effektivare sätt. Jag utmanar mig själv intellektuellt och utvärderar hur jag hanterar stress relaterade till arbetsprestationer. Finjusteringarna handlar egentligen om att implementera det man vet är bra för en själv och ta bort det som inte är bra. Nedan ger jag er ett smakprov på sådana finjusteringar, inspireras gärna!     

  

  • Det första som planeras för veckan är träning. Träningen är min arbetstid och arbetsdagen slutar inte förrän träningspasset är genomfört. 


  • För bästa möjliga sömn, inga mobiltelefoner i sovrummet och inget scrollande 30 min innan sängdags.
     

  • Kosttillskott varje dag i samband med middag på kvällen.

      
  • Ägna 10 minuter varje dag åt inre arbete och andlighet.Välja bort alkohol i syfte att prestera bättre fysiskt.


Det är lätt att tänka att ”det där var ju inget nytt” eller ”det där vet man ju att man ska göra”. Japp, men det är här som ”skillnaden som gör skillnaden” kommer in. Jag håller mig till ovanstående punkter varje dag, inte då och då. Jag försöker inte, jag genomför. Det är skillnaden mellan att leva utifrån high performance och att försöka leva så bra som möjligt. Försöka duger, men jag är inte intresserad av att duga förutom i de situationer då livet bjuder på överraskningar. =)


Är du nyfiken på hur du kan börja leva utifrån high performance så släng iväg ett mail så ser vi hur jag kan hjälpa dig! Det kan handla om grundläggande vardagliga ting eller om att finjustera detaljer. Vad du behöver stöd i är upp till dig. Tyckte du den här artikeln var intressant? Då gillar du förmodligen följande!

Bli mentalt stark genom fysisk träning

5 tips på hur du slutar jämföra dig med andra på sociala medier

Att få ihop livspusslet