För den som siktar på att anlägga vanor som leder till en ökad mental styrka, bör se till att fysisk träning har en självklar plats bland dessa. Faktum är att fysisk träning inte bara ger upphov till en rad positiva hormonutsöndringar i hjärnan, utan även att den har en viktig påverkan på våra kognitiva funktioner. Bland annat förmåga till att hålla koncentrationen! För dig som i förlängningen vill bli bättre i din arbetsroll, starkare i din prestation eller slutföra deckaren som aldrig blir färdigläst, har därför mycket att hämta i denna veckas artikel!


Som mental tränare och förespråkare för en ständig utveckling av våra färdigheter blir fysisk träning en naturlig del av min vardag. Den som följer mig på sociala medier har säkert hört mig berätta att träningen är en del av mitt jobb. Inte så att jag är utbildad instruktör eller jobbar extra i receptionen på Gerdahallen i Lund. Nej, det handlar snarare om att den tid det tar att träna räknas in i min dagliga arbetstid. Kort sagt, min arbetsdag slutar inte förrän träningen är gjord. 

Anledningen till varför jag valt att se träningen som en del av mitt arbete är för att jag upplever en avgörande skillnad när jag tränat och inte. Framförallt handlar det om fysiska upplevelser som mer uthållighet, bättre sömn och en starkare kropp som fixar ett stundvis mycket stillasittande jobb. Men förutom den här typen av fysiska fördelar är det framförallt de mentala skillnaderna som gjort att jag sällan missar ett träningspass. 

De mentala skillnaderna är nämligen så starka att jag märker hur mycket mer jag kan prestera i mitt arbete kvalitetsmässigt när jag tränar och inte. Men det stannar inte där, även i mitt privatliv spiller denna skillnad över och underlättar för mig i de aktiviteter jag gör och inte gör. Japp, du läste rätt. Det jag INTE gör. Mer om det lite längre fram.
   


Träningens för- och nackdelar


När det kommer till fysisk träning hör vi ofta om hur positivt det är för kroppen att befinna sig i pulshöjande rörelse. Vi är skapade för att röra på oss och av den anledningen mår vi och fungerar som bäst när vi gör detta också. Trots att så gott som alla lär sig om vår evolutionära utveckling i skolan har vi tillsammans i vårt moderna samhälle glömt bort detta. Snarare har vi, som psykiatrikern och författaren Anders Hansen säger, gjort allt som står i vår makt för att bygga bort behovet av ansträngning och rörelse. Idag behöver vi inte uppbåda en massa kraft för att få våra behov tillgodosedda. Vi tar oss runt genom diverse transportmedel och beställer matkassen hem från ICA. 

Den fysiska ansträngningen har därmed gått ned drastiskt och i kombination med en aldrig sinande matkälla har detta lett till både fysisk och psykisk ohälsa bland befolkningen. De fysiska nackdelarna så som fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes är de flesta väl medvetna om. De psykiska nackdelarna är inte lika tydliga men innefattar det mesta från nedstämdhet till koncentrationssvårigheter, vilket kan ställa till det rejält i livet. 

När det kommer till koncentration, förmågan att bibehålla sin uppmärksamhet på något under en specifik tid, är det många som vittnar om att detta blir svårare och svårare. Detta föder dessvärre en negativ spiral där upplevelsen av svårigheten gör att man inte fortsätter försöka. Man slutar helt enkelt. Så, vad händer om du slutar försöka? Du kapitulerar för känslan vilket gör att din förmåga stagnerar. För du har väl inte glömt regeln – det du gör ofta blir du bra på?


Flow – där tid och rum upphör


Koncentration är något som vi alla är beroende av i våra liv. Det gör att vi har förmågan att fokusera på det vi ska göra, antingen i ett kort eller långt perspektiv. Koncentration krävs när du ska hålla en presentation på jobbet, vilket faller inom det korta perspektivet. Att däremot fortsätta göra något under lång tid, där utdelningen ligger i framtiden, räknas som långsiktigt. När något får din totala uppmärksamhet finns det inga störande tankar som fladdrar i ditt huvud. Du befinner dig här och nu, i det du gör. 

Den som vill träna upp sin förmåga till koncentration bör först och främst kartlägga vad det är som händer när fokus tappas. Vilka tankar är det som uppkommer? Genom ett idogt övande på att återfå fokus här och nu lär du sinnet att vara allt mer i nuet där inga tankar på vad som hänt eller kommer hända finns. Det är i det ögonblicket som koncentrationen uppstår.    

Ofta, men inte alltid, kan ett tillstånd av flow också uppnås. Det är när en väl avvägd mängd koncentration, utmaning och personliga färdigheter (talanger) kommer samman. Uppfattningen om tid och rum försvinner och du sugs in i det du gör. Detta kan hända när du läser en bok, skapar något eller – just det, tränar! Det sistnämnda är nämligen ett praktexempel på när koncentration på en enda sak uppstår.
 


Fullt fokus på nuet 


Förutom att det är en riktigt härlig känsla att hamna i flow, eller bara väldigt tillfredställande att kunna fokusera så pass mycket att du får saker och ting gjorda, stärker detta vår mentala förmåga att vara i nuet. När du tränar något du tycker är roligt och är bra på finns ingen tid att tänka på tvätt eller morgondagens arbetsuppgifter. Du bara gör det du kommit dit för att göra. Din hjärna har fullt fokus på här och nu. 

Fiffigt nog är kroppen funtad på det sättet att ju mer du befinner dig i den där koncentrationen, desto lättare har den att ”hitta dit” igen. Återigen – det du gör ofta blir du bra på. Träning har därmed inte bara fysiska fördelar utan också mentala, där du utan att reflektera över det, befäster hjärnans kapacitet att styra bort onödiga tankar och hitta nuet.

Och som om det inte vore nog, så finns det ytterligare en fördel! Nämligen att mentalt vara här och nu medför ett lugn i sinnet som inbjuder till att nya tankar kan ta plats. Samma sak som när du kanske tagit en promenad och helt plötsligt, som en blixt från klar himmel, kommer på en lösning på det där problemet du hade igår. Eller kanske namnet på den där sångaren som efterfrågades när ni spelade TP sist men som du helt glömt bort. Att inte göra någonting alls, kanske bara sitta och dagdrömma, är även den en viktig del av vårt koncentrationsskapande. Tankarna och uppmärksamheten fokuseras för en stund på en enda sak, vilket ger ”mental luft”. 


Träna fysiskt och få bättre koncentrationsförmåga


Sammanfattningsvis kan det konstateras att fysisk aktivitet och träning inte bara har positiva effekter på kroppen i sig. Det är också utmärka stunder att träna upp sin koncentrationsförmåga, utan att du ens behöver reflektera kring det. Att gå en rask promenad, spela tennis eller genomföra ett riktigt svettigt gruppass är alla konkreta exempel på vad du kan göra för att öka ditt fokus, samtidigt som du mår bättre i din fysiska kropp. 

Så vad väntar du på? Kör igång så snart du kan med någon form av fysisk aktivitet och upplev skillnaderna för din egen del! 

PS. Som med mycket annat behöver du utföra regelbunden träning under en längre tid för att känna den mentala skillnaden. Bestäm dig för en fysisk aktivitet och ett lagom antal gånger du kan utföra den i veckan (Sätt inte ribban för högt om du är nybörjare!) Fortsätt med detta i 1 – 2 månader så ska du se att resultaten börjar komma. DS.