Har du hört uttrycket ”att omsätta teorin i praktiken?”. Något som slagit mig det senaste är att detta är något som framförallt företagare har svårt för. Många samlar på sig mängder av kunskap om hur en business ska drivas men sen händer… just det, INGENTING! Vad är det som saknas i den ekvationen?  Veckans artikel är företagsorienterad men dess innehåll går att applicera på många olika delar i livet. Håll till godo!


Något jag lagt märke till under mina år som egenföretagare och mental tränare är hur vissa beteendemönster återfinns i många olika kontexter. Att driva eget är en sådan sak där detta blir väldigt tydligt för mig som arbetar med mindset, målsättning och strategiskapande. För hör och häpna! Det är nämligen otroligt många i företagsvärlden som är ute efter snabba resultat men inte är beredda att göra jobbet. Precis samma sak som när någon klagar över sin egen vikt men inte orkar börjar motionera. Det letas istället efter de allra bästa quick-fixen i form av dieter, hungerdämpande kapslar och magiskt kaffe. 

Jag träffar många företagare som hela tiden är på jakt efter den där magiska lösningen som ska lösa alla deras problem. Något som kommer få företaget att gå från 0 till 100 på två sekunder. Det kan vara allt från visualisering och manifestering hemma på kammaren till ett specifikt säljsystem. Personligen tycker jag varken visualisering, manifestering eller magiskt fettförbrännande kaffe är fel. Jag är dock övertygad om att de måste kombineras med en annan faktor för att de verkligen ska fungera, nämligen – handlingskraft!
 


Resultatet är en konsekvens av dina handlingar


Som mental tränare är jag van vid att hjälpa människor sätta upp mål för sig själva. Jag hjälper dem att lägga upp rimliga delmål och en handlingsplan som skall ta dem till resultatet. Allt baseras på klientens förutsättningar och vilja där jag aldrig säger vad de bör göra. Att sätta upp själva huvudmålet, alltså resultatet, är relativt enkelt och tar inte så lång tid. Det som verkligen tar tid och som kräver en hel del jobb är processen som ska ta klienten mot målet.

Här är det inte självklart att den strategi vi utarbetar från första början håller. Kanske måste den förändras både en och två gånger innan klienten tillslut hittar en hållbar och långsiktig handlingsplan. Så för andra gången i denna text, hör och häpna! Om handlingsplanen inte blir bra och klienten inte gör det den ska så kommer inte målet (resultatet) att uppnås heller.
 


Ett skifte i fokus


Många är så oerhört resultatstyrda och målfokuserade att de helt glömmer bort resan dit. Det finns människor som inte bryr sig om hur de når sina mål, bara de gör det. Detta kallas i folkmun att ”gå över lik”. Sedan finns det människor där resan blir en dötrist och tråkig transportsträcka eftersom fokus bara ligger på målet. Resultatet uppnås men en stor del av ens tid har gått åt till strävan, frustration och andra negativa känslor. Halvkul, om du frågar mig.

Sen har vi dem som gör och gör men aldrig får några resultat. Där brukar det ofta handla om att det är fel saker som görs eller att problemet ligger djupare än så, i mindset och beteende. Sedan finns det den gruppen som skrattar hela vägen till banken. Den gruppen av företagare som har bestämt sig för att uppnå sina mål men att ha kul på vägen. Målet är satt och riktningen inställd, men fokus ligger någon helt annanstans. På vad? 

Resan dit såklart! Många av dessa företagare har valt att medvetet skifta fokus från målet till processen istället. Detta är en vanlig strategi för high performance people eftersom de VET att om de bara gör rätt saker så kommer de fram. De håller sig till planen, gör lite varje dag och blir bättre och bättre. De får inte panik efter en vecka och letar nya (gen)vägar till målet. De är handlingskraftiga och omsätter kunskap till praktik. De misslyckas många gånger eftersom det är en del av företagsresan, men de fortsätter ändå. Kanske med några små justeringar. Det är detta som är skillnaden, som gör skillnaden. 

Så sluta leta efter genvägar i pulver och mastermindgrupper och se dem istället som ett komplement. Börja att: 


· Skifta fokus från målet/resultatet till processen! Det är där det magiska händer. 


· Var handlingskraftig och fortsätt jobba utifrån den plan du satt upp även när du önskar att du hade en genväg. 


· Se till att vägen mot målet är rolig, att du gör saker som är kul! Då motiveras du till att vara handlingskraftig. 


· Slutligen, dokumentera vilka framsteg du gör under processen. Både rent konkret i ditt företag men också inombords. Allt är inte siffror och försäljning.


Med detta önskar jag dig en riktigt handlingskraftig vecka och hoppas att du har riktigt kul på vägen mot ditt mål!