Det är inte oproblematiskt att bevittna hur andra människor lägger ut den fina bilden efter den andra på sina Instagramkonton. Men måste det verkligen vara så? Att sociala medier ger upphov till jämförelse och tråkiga känslor snarare än inspiration och glädje? I denna artikel tar jag upp detta problemet och ger dessutom 5 konkreta tips på vad du kan göra för att sluta jämföra dig.


Sociala medier är minst sagt en av vår tids moderna världsuppfinningar som präglat och fortsätter prägla jordens befolkning i allt högre grad. Kanske det inte är i dignitet med upptäckten av penicillinet, men IT och sociala communitys har revolutionerat mänsklighetens varande och sätt att skapa relationer. Men efter att nyhetens sötma lagt sig kan vi konstatera att den här fantastiska utvecklingen också kommer med en hel del konsekvenser. En av dessa är den tråkiga jämförelsen som det pratas mycket om idag samt att sociala medier får människor att må dåligt.  Detta i form av att de inte alls känner sig nöjda med sig själva och sina liv. Detta är givetvis mycket tråkigt och framförallt jobbigt för de som känner sig träffade. Nedan ger jag mina fem bästa tips på hur du kan förhålla dig till sociala medier och det jämförande som (kanske) följer i dess fotspår.
  


1. Inse att det du på sociala medier endast ser en liten del av någon annans liv
 


Genom att följa olika konton och profiler kan vi få en liten inblick i någon annans liv, intresse eller arbete. Vad vi däremot sällan får se är hur lång tid det tagit att producera inlägget, hur många bilder som knäppts med mobilkameran och hur många gånger texten raderats. Vi får inte heller se hur personen i fråga faktiskt mår inombords, vem som betalat för notan eller hur personens relationer ser ut. Vi ser inte smågnabbet, frustrationen eller ångesten. Inte heller individens sämsta sidor. Det sociala medier ger oss är en liten inblick i en människas liv som kan verka fantastiskt på många sätt. Men om du skrapar på ytan har även solen sina fläckar vilket är fullt normalt för en människa.
    


2. Reflektera kritiskt över kontonas innehåll


Att förhålla oss kritiskt till sådant vi ser på sociala medier är lika viktigt som när det handlar om nyheter. Vad är det egentligen avsändaren vill säga med sitt konto, vill de uppmana dig att köpa saker de själva tycker om? Eller vill de propagera för sina åsikter i olika ämnen och på vilken grund gör de det? Kanske vill de mest skryta om sin ”lifestyle design” eller bara inspirera med sin hobby? Rannsaka kontona du följer och gå till botten med vad de vill och vad de gör för att hålla kvar dig som följare. Rannsaka också dig själv och fundera över vad innehållet i kontot får dig att känna. Om det lämnar dig med en känsla som är negativ, sorgsen eller frustrerad är det hög tid att fundera på om det är ett konto som är bra för dig. För vi vill väl alla följa konton som bidrar med något positivt till vårt liv, inte det motsatta?
 


3. Byt jämförelsen mot inspiration


Det är lätt att hänföras över vilka fantastiska liv andra verkar ha. Hur glada och lyckliga alla är och hur innehållsrikt deras liv är. Fundera en stund över vad det är som gör att du hänförs så av deras liv? Vad är det som gör att du jämför dig själv med dem? Exakt vad är det du vill åt? Är det känslor som välmående och glädje eller fantastiska och berikande upplevelser? Eller är det bara de där materiella inköpen du vill åt och att flyga första klass och dricka Champagne på uteserveringar? Det är först när du gått till botten med vad det är du önskar som du, istället för att klaga och må dåligt, kan börja jobba för det. Om du istället för att jämföra dig med andra inspireras till att förändra ditt liv kommer inte sociala medier ha den negativa effekten.
  


4. Inse att du har kraften att förändra ditt livOm du på ett negativt sätt jämför dig med andra på sociala medier och mår dåligt av det behöver du med största sannolikhet ta dig en rejäl titt i spegeln. Jag vet, aj! Den sved. Men vad är det egentligen som pågår inom dig? Vart skaver det? Är det avundsjuka, missunnsamhet eller oförståelse över andras livsvägar? Är det en känsla av att inte duga? Att ha ett tråkigt liv eller sitta fast i samma kontext och tankebanor? Helt ärligt, vad kan du göra åt det? Här gäller det att vara handlingskraftig och att medvetet välja att jobba mot en förändring i livet. Detta snarare än att gnälla över andras förmåga till förändring. Du har kraften att förändra ditt liv, ingen annan besitter den utan bara du. Sträck ut en hand och ta hjälp på vägen! Det finns många mentala tränare och coacher som arbetar med livsstilsförändringar.
  


5. Stärk din egen självkänsla


Ibland kan minsta lilla jämförelse kännas som ett getingstick, det gör ont som tusan och försvinner inte i första taget. Det är svårt att låta bli när det börjar klia och så fort man är där och har petat förvärras det igen. Ibland behöver vi göra det där som är riktigt jobbigt och i detta fall är det att ta en rejäl titt på sin egen självkänsla. Att ha en låg självkänsla är dessvärre vanligt och väldigt utbrett. Det är ofta begränsande och skapar problem i såväl arbetsliv som i förhållande. Om du konstant upplever dig mindre värd än alla andra som du följer i sociala medier är det förmodligen dags att ta tag i självkänslan. Det är nämligen fullt möjligt att stärka den genom samtal och övningar med någon professionell.  

Det är långt ifrån alla människor på sociala medier som jämför sig med andra eller känner någon negativ effekt av att vara på sociala communitys. Ett av svaren på varför det är såhär är att vi alla förhåller oss olika till vår omvärld. En del påverkas mer än andra, en del har lärt sig hantera de negativa känslorna som uppstår medan en del inte berörs alls. Genom att jobba på ditt förhållningssätt kan din närvaro på nätet bli mycket lugnare, givande och inspirerande. Så välj med silkesvantar vilka konton du följer, var uppmärksam på vilka känslor du får och avfölj det som ger dig dåliga vibbar.
    


Intresserad av självkänsla och självrespekt? Här kan du läsa mina 10 tips om att bejaka din självrespekt liksom självkänsla