Varför i hela världen ska du betala för att få prata med någon som kallar sig mental coach när din kompis är en riktigt bra lyssnare? Veckans artikel är lite annorlunda i sitt innehåll men inte desto mindre viktig. Den inledande frågan är nämligen inte helt ovanlig och som mental tränare önskar jag besvara den på mitt sätt. Nyfiken? Fortsätt läs! 


Under många år har mängder av generationer i Sverige primats med att samtal med psykologer eller terapeuter är till för dem som ”det är fel på”. Psykisk ohälsa har setts som något udda och farligt som det viskats om bakom ryggen. Det där som ingen riktigt vill prata om högt eller ta i. Att gå och prata med någon har länge varit synonymt med detta och att individen då lidit av någon typ av psykisk ohälsa eller mental sjukdom. Men som tur är så blåser förändringens vindar och idag är det långt ifrån konstigt att gå till en psykolog, terapeut eller coach. Att du mår dåligt på grund av mental ohälsa är inget som förutsätts utan det kan handla om allting från relationsproblem till effektivare avkoppling. 

Dessvärre blir det för många problematiskt att den typen av hjälp oftast kostar pengar. Om det inte är möjligt att gå via sjukvården, vilket det inte är om du mår toppen men vill må ännu bättre, behöver du betala ur egen ficka. Detta är förmodligen huvudorsaken till att en del människor viftar bort behovet av mentala coacher och ifrågasätter vad de faktiskt bidrar med. 


Vad innebär det att vara en mental coach?I begreppet mental coach som jag använder här samlar jag alla mentala tränare, coacher och terapeuter som arbetar med människor i utvecklingsprocess. Genom samtal, metoder och praktiska övningar hjälper vi individen att nå nya höjder i sitt liv och mående. Att ha ett diplom eller en licens för ett sådant yrke är inget som magiskt nog trillat ner i postlådan. Det är beviset för att individen kommit in och genomgått en utbildning för att handleda andra människor på rätt sätt. Utbildningen är inte sällan betald själv vilket ökar på motivationen och kunskapsintaget. 

För oss som jobbar med samtal är det viktigt att vi har kunskap om hur vi bemöter en person på bästa sätt. Vi leder klienten genom förändringsprocessen med fokus på den personen. Det innebär rent konkret att:


Vi inte tar exempel ur våra egna liv. ”När jag och min man skilde oss…


Vi kommer inte med våra åsikter. ”Fast jag tycker det låter som att du reagerade helt fel!”. 


Vi dömer inte. ”Så gör bara idioter”. 


Vi skuldbelägger inte. ”Det borde du väl ha fattat?”.

Vi fokuserar inte på oss själva. ”Men JAG känner att du… JAG gjorde detta.. Om du gjort som JAG sagt… ”. 

Vi har inte någon koppling till din familj. ”Nu känner jag Anders och han skulle ALDRIG göra så”.


och slutligen… 


Vi förhåller oss objektiva och säger inte, ”Åh, din kollega låter som ett riktigt svin. Jag hatar sådana!”.


Vår roll är att lyssna och handleda objektivt utifrån det vi får höra, utifrån din version. Ordet objektivt är nämligen det avgörande ordet i denna artikel. 


Att förhålla sig objektivt  – ”objectivity is a virtue”.
 


Till skillnad från någon som känner dig så är vi mentala coacher objektiva i vårt yrke. Jag kan givetvis inte tala för alla och många coacher har svårt med detta. Dock förutsätter jag att merdelen strävar efter att alltid upprätthålla ett professionellt objektivt bemötande. Detta utan att radera viktiga delar som medkänsla, medmänsklighet och förståelse. Ingen vill ju sitta och prata med en robot, eller hur? 

Däremot, när du pratar med någon du känner får du oftast medhåll, sympati och kanske en varm kram. Ibland är det precis vad vi behöver! Men ibland behöver vi också reflektera kritiskt över våra beteenden och känslor och besvara uppriktiga frågor kring detta. Speciellt om situationen vi befinner oss i är återkommande. Då behöver vi inte medhåll varje gång och någon bedyran om att vi inte gjort något fel. Vi behöver kanske istället någon utifrån som kan hjälpa oss att se på saken annorlunda. 

Det händer också att människor fastnar i tanke-loopar och beteenden som är långt ifrån fördelaktiga och det blir svårt att hitta en väg ut. Man kör helt enkelt fast i sina egna problem och tankar. Här kan en objektiv mental coach hjälpa till och titta på saken objektivt för att sedan belysa nya perspektiv och lösningar. För att göra detta krävs det ett tränat sinne som är van att fokusera på lösningar och inte problemen. Som hittar vägarna runt eller gör nya. Långt ifrån alla är utrustade med detta utan deras förmåga sträcker sig endast så långt som att bekräfta och säga peppande ord. Något som inte alltid är tillräckligt för att hjälpa…
 


En investering, inte en kostnad.


Att betala för en mental coach bör aldrig ses som en kostnad där pengarna går upp i rök. Snarare bör det ses som en investering som möjliggör att du mår bättre och kan lösa dina problem. Ditt välmående är en förutsättning för att du ska kunna vara en bra partner, förälder, medarbetare och medmänniska. Utan välmående fallerar oftast detta, vilket kan bli en dyrköpt läxa både vad gäller pengar, arbete och relationer.
    


Funderar du på skillnaden mellan coach och mental tränare? Då bör du läsa denna artikel