Balans har länge varit ett modeord som många coacher och hälsogurus slängt sig med. Vi ska ha balans i vårt privatliv så väl som i arbetslivet. Vi ska även ha ett balanserat förhållande till mat och träning liksom mellan prestation och vila. Dessvärre är det inte många som klarar av att hålla den där balansen och en av orsakerna är garanterat att ordet i sig förutsätter en stor självkännedom. I denna artikel kommer jag ge mina 5 tips på hur du finner din egen balans och hittar den där gyllene medelvägen som så många eftersöker.


Ordet balans har använts så mycket att det för många känns uttjatat men även svår applicerat. Var ska du börja om du vill få mer balans i tillvaron och hur vet du vad som är balans? Låt vårt första steg i jakten på balans bli att snabbt definiera vad ordet innebär.

Betydelser som ”jämvikt” eller ”jämt fördelat” är detsamma som balans och syftar alltså till att det råder ett jämt förhållande mellan två saker. Kanske för tankarna dig till att dela en nota på två personer ”50 – 50” eller att ha jämvikt mellan smakerna sött och salt. Men att ha jämvikt i livet kan också innebära att balansen inte alls är jämt fördelad. Ett exempel på detta är att den mängd energi du får i dig varje dag via mat bör styras av energin din kropp förbrukar. Energiförbrukningen och intaget baseras på din kroppstyp där det kanske räcker att äta en viss mängd mat trots att du förbränner mer. Detta gör att du håller vikten. 

Det sista resonemanget för oss in på vårt andra steg där vi kan konstatera att balans, i förlängningen, är något högst individuellt. För att prata om balans krävs det med andra ord att det sätts i relation till dig själv och hur du fungerar. Något som kan kännas balanserat för dig är inte detsamma för mig och vice versa. Av den anledningen är det viktigt att hela tiden utgå ifrån dig själv och dina gränser när du önskar skapa balans.

 


5 tips på att uppnå balans
 


En stor del av att uppnå förändringar i livet är att reflektera och fundera över det egna beteendet. Detta leder i slutändan till en högre självmedvetenhet som hjälper dig i din fortsatta utveckling men även i att hantera livets olika situationer. Av den orsaken grundar sig en hel del av mina tips på just självreflektion och tankeverksamhet eftersom det är grunden i att förstå sig själv. 


1. Första tipset för att uppnå balans är att veta vad du vill!
 


Först och främst behöver du veta vad det är du vill ha balans i. Gäller det din hälsa, ditt arbetsliv eller dina relationer? Om du omedelbart känner att svaret är ”livet” behöver du inse att det svaret är icke konkret. Det inbegriper en mängd aspekter där du behöver klargöra exakt vad det är som ”skaver”. Ett bra sätt att göra detta på är att utgå ifrån vad du vill göra eller ha mer av i ditt liv respektive vad du vill dra ned på. Vad är det som blivit förmycket av och vad hade du velat ha lite mer av? Genom att besvara de frågorna får du en första bild av vad det är du faktiskt vill. Jag skriver första, eftersom detta är ett första steg och inte sällan kommer man på fler saker efter hand!
 


2. Det andra tipset är att inspireras av, men aldrig jämföra sig med, andra människors uppnådda balans.


När vi söker efter någonting tittar vi oss omkring i hopp om att finna något värdefullt. Vi ser på andra, följer andra i sociala medier och börjar känna en längtan efter att ha något liknande som de har. Här är det viktigt att skilja mellan inspiration och jämförelse. Det förstnämnda ger oftast positiva känslor i form av motivation, vilja och kreativt tänkande. Det andra leder inte sällan till negativa känslor där ens liv framstår som mindre bra. Försök och tänka att ditt liv inte har med någon annan att göra och att jämföra därför inte blir relevant. Däremot kan du inspireras till att göra förändringar i livet och hur du gör detta kan du få exempel på genom att titta på hur andra gjort. 


3. Lär dig att sätta bra mål för att uppnå den önskade balansen!


Så här i början på året är det många som vill hitta en balans vad gäller träning och hälsa. Dessvärre är det allt för många som går ut alldeles för hårt och sätter helt orimliga mål som är svåra att nå. Vill du gå ifrån ett stillasittande liv till att bli vardagsmotionär kanske inte den vägen går via 8 inbokade pass på gymmet. Snarare kanske dagliga promenader och en och annan cykeltur är en bra början. Mitt bästa tips utifrån hur vi sätter mål i Integrerad Mental Träning är att skaffa sig ett trygghetsmål. Ett trygghetmål är ett mål som du kan falla tillbaks på för att behålla den positiva känslan i förändringsprocessen. Exempel följer nedan:

Huvudmål: Att kunna springa 10 km på 55 minuter
Aktivitet mot målet:  Att som nybörjare springa en 5 kilometers runda tre gånger i veckan. 
Trygghetsmål: Om jag springer minst två gånger i veckan kommer jag ändå känna mig nöjd. 

Trygghetsmålet finns där för att fånga upp dig de veckor som du inte får ihop tre springrundor och gör så du inte tappar gnistan utan fortsätter. 


4. Försök låta känslan vara vägledande när du finner ut din balans.


Att befinna oss mer i känslan är något många av oss behöver arbeta på. Det är lätt att dras med i aktiviteter och prestationer och lätt att glömma bort hur det känns. När det handlar om balans är känslan en väldigt bra kompass. För den som vill stressa ner och få mer lugn i vardagen är det just den rofyllda känslan som bör vara vägledande. Hur får jag mer lugn och ro i min tillvaro? Vilka förändringar behöver jag genomföra för att detta ska vara möjligt? I dessa två frågor kan du byta ut lugn och ro mot vad än för känsla du söker, alltifrån äventyr till glädje och lust.
 


5. Skaffa dig en målbild över hur ditt liv i balans kommer att se ut! 


Inom Mental Träning är målbilder något vi jobbar mycket med och så även här. Föreställ dig hur ditt liv skulle se ut om du hade balans. Se bilder tagna ut ditt liv framför dig, vad sker på de bilderna? Hur ser du ut? Vilka är med dig? Vad får du för känsla av dem? Försök att vara så detaljerad som möjligt och ta sedan ett mentalt foto av bilden och lagra den i en påhittad byrålåda. Bilderna kan du sedan ta fram närhelst du behöver dem för att påminna dig själv om vart du är på väg. (Jag rekommenderar att du visualiserar dina målbilder varje dag för att verkligen befästa dem.)

Trots tips och trix kan det vara svårt att genomföra en förändring helt själv. Upplever du att du behöver hjälp med ovanstående punkter rekommenderar jag varmt att du tar hjälp. Vi är många som kan hjälpa dig på din väg mot en mer balanserad tillvaro. Mina kontaktuppgifter hittar du här


Veckan MT-fråga: Inom vilken del av ditt liv vill du skaffa dig mer balans och vilket av tipsen är du beredd att använda redan idag för att ta dig dit?