Denna tredje vecka i december ska vi behandla det sista ämnet i detta tema, nämligen hälsoliv och vilka punkter du bör fundera över om du vill göra en hållbar förändring under 2020. Hälsoliv handlar inte bara om att börja träna, som många dessvärre tror. Hälsa innefattar både psyket och kroppen, men även relationer och mat. Häng med så förklarar jag!  


För dig som tog del av förra veckans artikel kan snabbt scrolla förbi nedanstående stycke och gå direkt på ämnet. 

Om vi tittar i backspegeln på vad som hänt under de sista 20 åren så har mycket förändrats. Vårt samhälle och sätt att vara har förändrats och blivit allt mer effektiviserat och digitaliserat. Telefoner och sociala medier har revolutionerat vårt sätt att arbeta, skapa och underhålla relationer liksom sättet att få tag i information. Vi har också ett generationsbyte där yngre generationer gör revolt mot äldre tiders normer och regler. Uppå detta känner många att pressen ökat i takt med effektiviseringen. Sjukskrivningar och psykisk ohälsa ökar bland befolkningen och många känner inte längre någon tillhörighet eller meningsfullhet. Människor tappar bort sig själva och försöker navigera trots att de både saknar sjökort och båt. Mitt bidrag till att förändra den här utvecklingen är att öka medvetenheten hos individen och ge verktyg till en ny navigation. Denna vecka tittar vi på hur du bygger ett hållbart hälsoliv under 2020 och framåt.
 

Move your ass and your mind will follow” 


Ovanstående är ett av mina favoritcitat som på svenska kan översättas med ”rör på kroppen så följer knoppen med”. Med andra ord, att du rör på dig ger inte bara fysiska fördelar utan ökar även det mentala välmåendet. Efter Anders Hansens succébok Hjärnstark finns inte så mycket mer att säga – vetenskapen talar sitt tydliga språk. Att röra på oss har långt fler fördelar än bara kroppslig styrka och uthållighet. Om du inte redan läst eller lyssnat på boken så är det hög tid för det. Speciellt om du vill skapa ett mer hållbart hälsoliv. 

När vi pratar hälsa i samband med årsskifte brukar tankarna osökt leta sig till nyårslöften om viktminskning och inhandlande av gymkort. Motivationen håller i sig ett par veckor och sen slutar det inte sällan med att folk snarare är bidragsgivare till sitt gym än nyttjare. (Ja, alltså de där gymkorten där det dras en summa pengar varje månad men man aldrig går dit.) Utan att förringa att vissa vill genomföra en viktresa så handlar trots allt hälsoliv om så mycket mer än bara vikt. Nedan belyser jag några delar som är grundläggande för hälsan samt ställer frågor som gör att du kan börja fundera på vad du vill göra av detta 2020.  Fysik och motion
 


Att prata om hur otroligt viktigt det är att träna överlämnar jag till Anders Hansen och alla andra där ute som för träningens talan. Perspektivet jag önskar ge är snarare vikten av att faktiskt orka med vardagen i form av att bära matkassar, leka med sina barn eller genomföra en vandring i fjällen. Många tror att träning enbart syftar till att få en snyggare kropp eller bygga mer muskler för att det är attraktivt. Men det är bara en av alla saker som kommer med träning. Att se till att du håller dig i fysiskt bra form kommer förenkla din vardag, både vad gäller ork, fokus och uthållighet. Du kommer prestera bättre på jobbet, du kommer sova bättre och du kommer inte känna dig lika trött i kroppen. 

Jag uppmanar dig därför att fundera över följande: 

Hur ska du få in mer motion i din vardag och vad för typ av motion ska det vara? 

Vilket syfte vill du att träningen ska ha? Har du krämpor idag som kan botas av träning? 

Vilken målbild har du för din träning? Vad ska det ge dig på ett känslomässigt respektive fysiskt plan? (Mående, utseende, livskvalitet) 

Vad är det minsta steget du kan ta för att börja motionera och framförallt, när kan du starta?


OBS! Är du en av dem som är begränsad på grund av fysiska besvär eller sjukdom? Se till att ta hjälp av någon med kunskap om detta. Det finns mängder av personliga tränare, sjukgymnaster och andra som kan hjälpa dig. Det kostar pengar men ska aldrig någonsin ses som en utgift utan alltid en investering i dig själv och ditt långsiktiga välmående. Psykisk hälsa och mental kraft 
      


Att må bra mentalt kan definieras på olika sätt. Idag lyfts psykisk ohälsa fram allt mer och problem som oro, ångest och depression framhålls ofta i ämnet. Den mest enkla definitionen av mental hälsa blir därför avsaknaden av dessa problem. Du upplever helt enkelt att du mår och fungerar bra. Till psykisk hälsa hör även reflekterande tankar om ditt värde som människa, din självkänsla och utseende.   Om du vet med dig att du kämpar mot något som hindrar dig från att må bra psykiskt är 2020 året då jag tycker du ska söka hjälp för detta. För det finns hjälp att få och du är inte ensam. Våga sträcka ut en hand till någon som arbetar med psykologi och psykiatri så du kommer på rätt väg framåt igen. 

Om vi talar om den delen av psykisk hälsa som kallas mental kraft innefattar detta mindset, uthållighet och tålamod. Sådana delar som faller mer under kategorin personlig utveckling. Att jobba på sin mentala styrka är alltid en god idé och gör det lättare att förhålla sig till omvärldens händelser. Så ta dig en funderare: 

Finns det något hos dig själv som du skulle vilja förbättra? Exempelvis att höja självkänslan, att kunna koppla av mer eller att inte döma dig själv så hårt? 

Känner du att du sitter fast tankemässigt och behöver hjälp att komma loss?

Eller vill du öva upp ditt mindset och bli mer mentalt motståndskraftig mot andras åsikter och samhällets krav? 

Ett steg i rätt riktning är att kontakta en coach eller mental tränare för att börja arbeta med just dessa bitar.      

Människor som är mentalt starka har lättare att förhålla sig till omvärldens händelser än människor som är mentalt svaga. Hos de sistnämnda kan händelser i omgivningen förstöra en hel dag eller skapa oro och dålig självkänsla. Mental svaghet kan också genereras av psykisk ohälsa, där ett redan dåligt mående påverkar och reducerar den mentala motståndskraften. Genom att motionera, göra saker du tycker är roligt och ha ett meningsfullt arbetsliv och goda relationer har du lagt grunden för en god psykisk hälsa.
 
För dig som redan mår bra men vill må bättre rekommenderar jag starkt min egen bransch, mental träning, men även coaching i olika former. Genom det kan du påbörja ett helt nytt kapitel i ditt liv där du går från good till great.  

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan mental träning och coaching.


Näringsintag och mat


För att skapa hållbara lösningar för din fysiska och mentala hälsa är det omöjligt att bortse ifrån matens påverkan på kroppen. Det är högaktuellt vare sig du vill göra en viktresa, bli piggare eller slippa stressrelaterade magproblem. Vi befinner oss just nu i ett mellanrum där den gamla forskningen möter ny och råden angående mat varierar kraftigt. Istället för att hänga upp oss på dieter slår jag ett slag för att utgå ifrån näringshalten i maten. Detta skriver jag utifrån influenser av mångårigt lyssnande på podden Food Pharmacy. Ett riktmärke bör vara att maximera näringen snarare än att lägga in förbud mot olika typer av mat. Jag uppmanar dig därför att kika vidare på Food Pharmacys innehåll och se över dina matvanor idag. Ordspråket ”du är vad du äter” stämmer faktiskt ganska väl överens vad gäller relationen mellan mat och kropp.
 


Relationer
 


Något av det allra viktigaste för hälsan är de relationer vi har. Enligt min iakttagelse är detta något som tyvärr inte verkar prioriteras lika mycket i takt med åldern. Inte heller att skaffa nya kontakter och umgängen. Relationer är viktiga och ska ses som ett gemensamt utbyte där man ger och tar.

Fundera över hur dina relationer ser ut idag, träffar du dina vänner så mycket som du önskar att du gjorde? Om inte, varför? Går det att förändra?

Har du möjlighet att göra plats i kalendern för fler sociala sammankomster som ger dig energi?

Eller kanske söker du efter nya vänner, likasinnade människor som värdesätter samma saker som du gör? I så fall, i vilka kretsar skulle du kunna knyta dessa kontakter och hur tar du ett första steg mot detta? 

Precis som att det är viktigt att vårda relationerna och även utvidga sin umgängeskrets (om man vill) är det också av största vikt att släppa de relationer som inte ger någonting. Energitjuvar som tar mer än de ger är ingen hit, så våga släppa taget och rensa ut!


Hållbarhet och balans


För att skapa ett hållbart hälsoliv behöver dessa ovanstående delar vara i någorlunda balans. Balans i detta sammanhang syftar till vanor, val och handlingar som är hållbara över tid och som inte fallerar i februari. Hur små förändringar du än gör så räknas dessa. En halvtimmes promenad per dag, extra grönsaker på tallriken och läsandet av en bok om personlig utveckling per månad räcker. Likaså en återkommande bokad middag med vänner varje månad. När en sådan grund ligger är det lätt att öka på lite i taget. Det är så hållbara vanor skapas istället för vacklande nyårslöften.


Med detta återstår det bara för mig att önska dig som läsare en riktigt skön julhelg! Publiceringen av artiklar pausar därmed men jag är tillbaks redan den 7 januari med ny läsning! Vi ses då!