När vi pratar om energi i personlig utveckling och mental träning syftar vi till den mentala och fysiska ork vi har i förhållande till någonting. Det kan vara mental ork att fortsätta med ett tungrott projekt på arbetet. Eller så kan det vara fysisk ork som visar sig när du sprungit dina 5km i löpspåret. De allra flesta har upplevt hur de olika energierna känns i kroppen. En lång dag framför datorn gör dig ”trött i huvudet” medan en dag av skidåkning gör att du är ”helt slut i benen”. Vårt energisystem drivs av många faktorer och vår kropp, det mentala inkluderat, gör av med energi konstant. För att ladda batterierna äter, vilar, tränar och sover vi för att orka med nästa dag. 


Som mental tränare träffar jag ofta människor som har en historia av utmattning och utbrändhet, det slutgiltiga resultatet av en obalanserad energi. Både den fysiska och mentala orken försvinner, tack vare en energi som gått på sparlåga under lång tid. För att upprätthålla balansen mellan energin som förbrukas och den som laddas upp är det viktigt att man är uppmärksam på kroppens signaler. Att fysisk och mental trötthet, grundläggande kroppsliga signaler, skall lyssnas på känns något galet att behöva understryka. Men dessvärre tappar allt fler människor kontakten med sin egen kropp och resultatet är skrämmande. 

Som människor har vi dagliga måsten och krav att förhålla oss till. Många av dem hittar vi faktiskt på själva. Som att tvätten måste strykas innan den läggs in i garderoben eller att saker och ting måste vara på ett visst sätt för att vara okej. Andra är svårare att bortse ifrån, som arbetsgivarens krav på prestation under arbetstiden. Den här typen av faktiska och upplevda krav har i princip alla människor så ingen slipper undan. Men för att upprätthålla balansen i den energi som går in och ut rekommenderar jag följande trix!   


1.
Ta på dig dina imaginära glasögon, sätt en basker på huvudet och iklä dig rollen som din egen Sherlock Holmes. Nu gäller det att klura ut vilka krav som är faktiska krav och vilka som bara är eget ”hittepå”! Syna kraven in i sömmarna och fråga dig vad konsekvenserna blir om du inte genomför dem. På jobbet riskerar du kanske få sparken (m.a.o ett faktiskt krav). Tvätten däremot… ja, är den skrynklig så får väl var och en i hushållet stryka sin egen tvätt. Ingen får sparken eller dör (m.a.o. ett ”hittepå” krav). 

2. Börja reflektera över vad din kropp faktiskt säger till dig. Att känna sig fysisk och mentalt trött behöver i sig inte betyda att du är i obalans. Att bli trött efter en lång dag är helt normalt för kroppen som själv reglerar detta genom att påkalla sömn. Nej, den reflektion jag syftar på innebär att du blir uppmärksam på situationer och människor som du interagerar i och med. Tar det energi eller ger det energi? Hur känns det när du går ifrån lunchen med den där vännen, är du energifylld eller dränerad? Identifiera din omgivning och dina handlingar, vad ger upphov till obalans?   

3. Det är inte alltid kraven och prestationerna som är boven i dramat när det gäller obalanserad energi. Det är snarare bristen på återhämtning och laddning av batterierna som är problemet. När du identifierat vad som ger respektive tar energi är det dags att möblera om! Mindre av det som känns dränerande och mycket mer av det som ger dig energi! Och släpp prestigen, du måste inte hänga på gymmet eller vara med på varje get-together som anordnas. Ibland är det fullt tillräckligt att ligga på soffan, äta en macka och kika på Netflix. För om det innebär återhämtning för dig så kör! Det finns massa idéer om vad du borde göra istället, men det är just vad det är, idéer! Hittepå!  

 
Orsakerna till utbrändhet är många och kan inte sägas komma enbart ur individens oförmåga att ta sin kropps signaler på allvar. Det är däremot en stor del när det gäller det förebyggande arbetet att INTE hamna i utbrändhet. Inom mental träning talar vi om att det är fantastiskt att ”brinna” för någonting, MEN! Risken finns faktiskt att man brinner upp. Det är därför att föredra att istället för att prata om ”eldsjälar” tala om ”glödsjälar”, för engagemanget och energin ska finnas där för lång tid framöver. Lär vi oss att glöda, snarare än att brinna, kommer vår kropp att tacka oss. 

Så kom ihåg, satsa på att bli en glödsjäl och håll din energi i balans! Då kommer du att hålla mycket längre! 

Veckans MT-fråga: Vilka faktiska och upplevda krav har du i ditt liv? Vad är riktiga krav och vad är bara eget eller andras ”hittepå”?