Handen på hjärtat, är du en sådan som retar dig på andra människor med gott självförtroende för att du själv inte har det? Då kanske du är en av dem som innerst inne känner dig lite osäker? Det kan nämligen göra dig mer sårbar i närheten av självsäkra människor. Veckans artikel handlar om vad som händer när osäkra människor möter självsäkra människor och inkluderar 5 tips på hur du ökar din egen självsäkerhet!


 

I förra veckans inlägg nämnde jag tre potentiella anledningar till varför självsäkra människor irriterar dig. Är du modig nog att våga rannsaka dig själv så kanske du inser att även du platsar i någon av dessa kategorier? Missade du att läsa förra veckans artikel hittar du den här Svårt att hantera självsäkra människor?

Denna vecka handlar mitt inlägg om kategorin ”osäkerhet”. För det är nämligen väldigt vanligt att frustrationen över andra människors självsäkerhet bottnar i ens egen osäkerhet. Dessvärre har jag själv råkat ut för detta på flera olika sätt, ofta i nya situationer med människor jag inte känner. Eftersom jag har ett stort inre lugn och ofta ger ett mycket samlat och självsäkert intryck kan detta upplevas som hotfullt av individer som inte själva känner så. Mitt varande, till och med när jag är tyst, uppfattas i negativa termer. Som tur är, är jag duktig på att hantera människor och läsa av min omgivning vilket gör att jag lätt kan fånga upp dessa personer och avdramatisera situationen. Dessvärre går det inte med alla, en del har bestämt sig på förhand och agerar utmanande istället. Andra väljer att gå hem och slicka sina sår genom att prata illa, tala ner och näthata istället.

 

Osäkerheten inombords skapar alltså ett behov av att försvara sig. Vilken strategi som väljs beror på hur känslan inombords ter sig. En del blir nedstämda och ledsna, andra arga och frustrerade. En del känner känslor av att vara värdelösa eller att ”aldrig bli lika bra”. Andra snackar skit om runda kinder och isig blick. Om fel val av kläder. Är personen framgångsrik? Då lutar det mot fakturafiffel, bananskal och mutbrott.

 

Om vi tittar med objektiva ögon så ser vi att ingen av dessa strategier är särskilt bra, vare sig för dig eller din omgivning. Allihop slutar med en trist känsla inombords och en dålig smak i munnen. En bättre strategi hade varit att se känslan för vad den faktiskt är, ett uttryck för din inre osäkerhet. Och vet du vad, ditt inre har ingenting alls att göra med personen framför dig. Det har däremot ALLT att göra med DIG. Så varför inte skifta fokus och fundera över, vad behöver du göra för att bli mer självsäker och slippa känna dig hotad?

 

 

5 tips för att öka din självsäkerhet

 

Om du har svårt att komma på några saker själv så har jag listat 5 korta tips för hur du går från osäker till självsäker. Enjoy!

 

 

1. Erkänn och acceptera

För att någon förändring ska ske behöver du erkänna att något inom dig behöver förändras och acceptera att det är så. Det kan kännas tufft att medge att du är osäker, har mindervärdeskomplex eller dålig självkänsla men vet du vad – det är helt okej! Du är inte ensam och det är hur vanligt som helst. Istället för att skämmas, acceptera läget och bestäm dig för att göra något åt det.

 

2. Sluta jämföra dig med andra

Har du hört den förr? Jag trodde väl det. Att jämföra dig själv med andra brukar aldrig bli riktigt bra, speciellt inte i denna kontext. När du jämför dig med andra flyttar du fokus ifrån dig själv till någon annan. Men det är ju inte någon annan som skall jobba med sin självsäkerhet, det är ju du! Strunta i vad andra gör och bry dig mer om vad du gör. Alla har olika förutsättningar för allt här i livet och därför blir jämförelse ett enda orimligt waste of time.

 

3. Samla goda minnen

En mycket framgångsrik övning inom mental träning och mental coachning är att samla guldkorn. Guldkorn kan betyda vad som helst beroende på kontext, i detta fall handlar det om minnen. Minnen från när du kände dig riktigt stark och självsäker. Ta fram dessa minnen, återupplev dem så ofta du kan och få svart på vitt – du kan visst vara stark och självsäker! Du har också stunder då du känner dig mentalt stark, trygg och lugn. Då allt går riktigt bra. Genom dessa minnen påminner du dig själv om dina färdigheter som en gång bevisats för dig men som du tillfälligt glömt bort. En stärkande och viktig mental övning!

 

4. Våga testa något nytt!

En annan sak som kan vara en riktig självförtroendeboost är att utmana dig själv att göra något nytt. Det behöver inte vara något överdrivet, bara något som för tillfället känns som en utmaning för dig. När du väl genomfört det kommer du få en inre boost och du kan klappa dig själv på axeln och säga ”bra gjort!”. Att utmana sig själv är enda sättet att växa så börja redan idag!

 

5. Ta hjälp!

Vet du, det är helt okej att inte fixa allting på egen hand. Inte ens sig själv! Det är därför vi som arbetar inom det psykologiska fältet finns. Känner du att du inte kommer vidare i dina egna försök kan det vara en god idé att ta hjälp av någon. Allt från psykologer, KBT terapeuter, coacher och mentala tränare arbetar med frågor rörande självkänsla och självförtroende.

 

 

Nästa vecka tar vi upp kategorin som handlar om olikhet. Kanske känner du dig hur självsäker som helst men ändå kommer den där frustrationen krypande när du möter vissa människor. Ja du, kanske är ni för olika?

 

Håll utkik nästa fredag!