Det kan vara svårt att hantera självsäkra människor, de där som vågar ta plats och göra saker som du inte vågar. Det kan leda till en inre frustration som byggs upp. Du börjar reta dig på personen och tillslut räcker det med att bara höra namnet för att du ska gå i taket. Det är inte helt lätt när andra får en att känna så. Eller? Denna vecka tar jag upp vart de där känslorna tycks komma ifrån och under de kommande tre veckorna delar jag konkreta tips på hur du kan sluta reta dig på andra!


 

Du kanske har hört det tidigare, det där om att när du retar dig på någon så säger det mer om dig själv än om den andre personen. Detta är så klart ingen obestridlig sanning men tankesättet är faktiskt inte helt fel. Det hjälper oss nämligen att titta inåt och ifrågasätta de där känslorna som uppkommer inom oss och reda ut orsak och verkan. Min erfarenhet är att anledningarna till de här känslorna ofta går att finna i tre olika ”kategorier”. Nämligen osäkerhet, olikhet och avundsjuka.

Nej, ingen av de där tre kategorierna låter speciellt roliga och i synnerhet inte den sista. Men eftersom det inte är någon vidare trevlig egenskap att gå runt och reta sig på andra kan det krävas att du tar dig i kragen och face:ar sanningen. Varför retar du dig på människor med framåtanda, självsäkerhet och framgång? Vilka egenskaper är det som utlöser irritationen? Var ärlig mot dig själv och fundera över i vilken av nedanstående kategorier som du platsar in.

 

Kvinna kikar upp över sin krage på polotröjan

 

Kategorier

 

Osäkerhet

Osäkerhet är utan tvekan en stor anledningen till att känslan av irritation och frustration uppstår i samband med att andra människor är på ett visst sätt. Det är helt enkelt lätt att reta sig på andra som är självsäkra när du själv inte är det. Ibland kommer osäkerheten förklädd till annat, som åsikter och tyckanden om hur man minsann ”bör” bete sig och inte. Åsikter och tyckanden som kan fungera som oskrivna lagar i det egna universumet men kanske inte någon annans. 😉 Hur vi själva tycker att man ”bör bete sig” går tillbaks till hur man ser på sig själv som person. Vad vi är bekväma i och inte, om vi är inbundna eller utåtriktade, vad vi tänker om oss själva och hur vi värderar oss själva.

En osäker person hittar ofta fel hos andra, blir ofta irriterad över saker som andra gör men de själva aldrig skulle göra. Att bli gnällig, lite snäsig och få ett sjunkande humör när dessa ”uppblåsta och självcentrerade” individerna är i närheten är andra kännetecken. Var ärlig och fråga dig själv, är allt det där bara symptom på din egna upplevda osäkerhet?

För att bara för att DU ännu inte har jobbat upp ditt självförtroende innebär inte det att det är fel på personen som gjort detta.

 

Olikhet

Att du retar dig på en annan person behöver givetvis inte alls handla om osäkerhet utan snarare bara den olikhet som finns mellan er. Om du är en mer introvert person som inte alls känner för att mingla runt med främlingar på fester kan den extroverta personen som gör detta kännas ”för mycket”. Likaså kan högljudda personer upplevas som dramatiska av lugna personer och analytiska personer framstå som tråkiga för de mer äventyrslystna. Det kan upplevas som om det är svårt att nå fram till personen, som om man inte har så mycket gemensamt. Men istället för att rent och slätt strunta i personen (vilket inte alltid är möjligt) uppstår känslor av frustration.

Människor är olika och så är det med det. Men hör du till denna kategori så är det bristen på förmåg att hantera de här olikheterna som ger upphov till irritation och frustration, inte personen i sig. Det är en avgörande skillnad som placerar möjligheten till att faktiskt göra något åt saken i ditt eget knä. Grattis!

 

Avundsjuka

Den sista kategorin är något tråkig eftersom den lätt väger över till missunnsamhet, struntprat och dåligt mående. Den är inte heller så lätt att kämpa emot, inte heller att värja sig mot om man blir utsatt för den. Avundsjuka är egentligen som vilken annan känsla som helst, den uppkommer emellanåt och vi tvingas hantera den. Men när vi retar oss på människor av anledningen att vi känner oss avundsjuka är det allt annat än positivt. Då menar jag för din egen skull, eftersom att – handen på hjärtat – det knappast är någon rolig känsla att känna. Det drar ju med sig så mycket fler känslor än bara avundsjuka, exempelvis mindervärdeskomplex, ledsamhet och ilska.

Att känna avundsjuka kan visserligen inspirera till att jobba hårdare för det man vill. Men om känslan växer till en irritation över en individ är det knappast inspiration, snarare raka motsatsen. Därför gäller det att vara uppmärksam här, vad leder avundsjukan till egentligen?

 

Nästa vecka delar jag med mig av konkreta tips på hur du kan sluta reta dig på självsäkra människor och istället rikta fokus på din egen självsäkerhet! Missa inte det!

 

Disclaimer:


Vi kan också reta oss på människor som faktiskt beter sig illa, är gränslösa eller rent ut sagt elaka. Vi kan känna frustration över människors oförmåga till självinsikt, förståelse för sin omgivning eller sätt att lösa problematiska situationer på. Det är helt normalt då detta triggas av att någon brutit mot gemensamma värderingar, moraliska kompasser eller rättvisa. I de fallen är det bättre att ställa sig själv frågan, ”Varför upprörs jag av detta och vad säger det om mina värderingar?”.