Efter förra veckans artikel om Framgångsrikt företagande spinner jag vidare på samma ämne och ger denna vecka 5 tips för att hantera en trist omgivning. Med trist omgivning menar jag så klart nay-sayers, party-poopers, åsiktsmaskiner och glädjemarodörer. Med mental träning har du möjlighet att öva upp din attityd, din självsäkerhet och ditt jävlar anamma för att så fint bemästra ”the subtle art of not giving a fuck”. Låter det lovande? Fortsätt läs!  


 

Har du också varit i sitsen där du precis fått världens bästa affärsidé, bestämt dig för att starta företag eller fått en ny befattning på arbetsplatsen och velat berätta om det? Har du kanske tipsat om de nya produkterna ditt företag säljer eller berättat om din nästa stora grej? We know how it goes… Pratet och engagemanget som var så högt innan du råkade öppna munnen avtar allt mer.

Så kommer det.

”Jaha, det var väl bra”

Oengagerat.

Oinspirerat.

Plötsligt är reklamhögen på bordet intressantare för dina åhörare och din glädje dalar som ett höstlöv i oktober.  Samtalsämnet försvinner snabbt eller så eskalerar det åt fel håll.


”Det där tror jag inte på”

”Köper någon sådant idag?”

”Så mycket kan du väl inte ta betalt?”

”Akta så du inte blir lurad!”

”Jag hörde om en… han gick i konkurs…”

”Lågkonjunkturen kommer, var så säker”

 

S-U-C-K

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här mina vänner gäller det att bemästra den ädla konsten att fullständigt skita i sådan bullshit (härefter refererat som BS). Men det är lättare skrivet än gjort, jag vet. Om du på allvar känner att det tar udden av din glädje, får dig att tvivla på dig själv eller gör dig allmänt osäker bör du följa mina 5 tips nedan!

 

5 tips på mental träning för att hantera BS – omgivningen

 

Mental träning är inte bara för dem som vill öka sin prestation, stressa av eller etablera goda vanor. Det kan också användas för att arbeta med självbilden, självkänsla och självförtroende i specifik kontext. Denna artikels kontext rör sig främst inom egenföretagarbranschen men tipsen kan användas av alla som råkar på nay-sayers, vare sig det gäller arbetsliv eller privatliv!

 

1. Stärk dig själv med visualisering

Ett av de mest använda verktygen inom mental träning är visualisering, något som används med fördel när det kommer till att skapa en stark självbild. Om din omgivning sår tvivel hos dig trots att du är övertygad om att din affärsidé är riktigt bra kan det vara en god idé att visualisera. Sätt dig ned på en lugn plats, slut ögonen och se dig själv framför dig som den starka, ambitiösa och duktiga företagaren du är. Hur ser du ut när du lyckats med dina bedrifter? När verksamheten nått sina mål? Vilken känsla har du? Genom att visualisera dig själv på detta sätt skapar du ett mentalt avtryck som lagras i det undermedvetna och hjälper dig att stärka dig själv.

 

2. Träna mental motståndskraft

Det går också att träna upp den mentala motståndskraften genom att visualisera och affirmera positiva, starka budskap till dig själv. Mental uthållighet är en företagares bästa vän och gäller så väl mot en BS-omgivning som mot uppförsbackar och motvind. Påminn dig om alla gånger du lyckats med något trots att andra sagt att du skulle misslyckas. Gör det ofta, gärna varje dag. Ta fram gamla segrar, målbilder och positiva erfarenheter och stärk dig själv – du är GRYM på det du gör!

 

3. Gör upp med BS:en genom mental beredskapsträning

Känner du ett behov av att en gång för alla säga ifrån till omgivningen men känner dig lite nervös? Jobba med mental beredskapsträning! Visualisera händelseförloppet framför dig. Var genomförs snacket? Vad säger du? Hur reagerar hen/de? Vilka invändningar kan komma och hur besvarar du dem? Gör en mental bild och träna tills du känner dig säker att faktiskt ta snacket i verkligheten. Observera att ett samtal alltid är föränderligt vilket innebär att det inte är säkert att det spelar ut precis så som du visualiserat. Ha koll på när du sagt det du vill och när det helt enkelt är dags att avsluta.

 

4. Ta tid för reflektion

Att reflektera innebär att fundera över någonting, i detta fall din omgivningen. I många fall kan det vara till hjälp att utöva ”the subtle art of not….” om du vet lite mer om varför personerna i din omgivning reagerar som de gör. Säger de sådana saker för att de själva upplevt det eller tvärtom, för att de är totalt okunniga och talar utifrån sina rädslor och känslor? Har de misslyckats med något och därför blivit rädda för att satsa? Förståelsen för vad som ligger bakom kan hjälpa dig att inte ta det personligt! Och hörredu, reflektera över dig själv också! För risken finns väl inte att du förvandlats till ett företagsmonster som barapratar om ditt arbetsliv så fort du får chansen? Det finns nämligen ett ord för det. Självupptagen.

 

5. Klipp navelsträngen

Allvarligt talat, om de som utgör din omgivning inte slutar när du berättat för dem hur du känner är det hög tid att hämta DEN STORA SAXEN. Detta kan vara svårt men är ofta det enda sättet för att slippa BS-törstande omgivningar. För handen på hjärtat, ska du skapa framgång som företagare kan du inte ha nay-sayers i din inre krets.

 

The subtle art of not giving a fuck kan praktiseras inte bara i denna kontext, utan även på många andra ställen i livet. Exempelvis på huruvida grannen har klippt sin häck eller inte, vad andra människor har för kläder eller meningslösa kändistäta dramasåpor som Paradise Hotel. Jag har märkt att konsten funkar extra bra på det sistnämnda liksom givetvis andra människors åsikter. 😉

Hoppas du har nytta av tipsen!

Allt gott!

© by Alexandra J.B – Personlig Mental Tränare