Framgång är ett ord som fått en rejäl trendskjuts tack vare de starka entreprenörsvindarna som sveper genom samhället idag. Det pratas framgång överallt och vissa hörs mer än andra och ger tolkningsföreträde för ordets innebörd. Veckans artikel, som är speciellt tillägnad alla företagare som följer mig i sociala medier,  handlar om att bli en framgångsrik businessowner. Vad betyder detta egentligen och vad är det som definierar framgång? Dessutom ger jag mina 5 bästa tips på att nå framgång som företagare!


 

Just nu tycker jag att jag stöter på ordet framgång överallt men sorry folks, ni som följer mig vet att jag inte köper vad som helst. Oavsett om det gäller tolkningar eller skomärken. Jag kan inte låta bli att reflektera över hur många som verkar definiera framgångsrika företag i materiella termer. Något som känns så passé i vårt moderna samhälle…

Jag har efter flera års strävande efter den ”vanliga framgången” insett att innebörden av att vara en framgångsrik företagare inte endast ligger i den revolutionerande affärsidéen eller de stora pengarna. Snarare ligger framgången i att vara kvar, att inte ge sig utan fortsätta även när det känns motigt. Givetvis kan analys och rannsakan vara på sin plats, bär sig inte ekonomin så är det svårt att driva företaget vidare. Men handlar det om tillfällig motgång eller en felsatsning gäller det att ladda om på nytt och fortsätta.

Tyvärr ser jag många som efter en tid väljer att lägga ner eller pausa sina företag. Orsakerna till dessa är många och på intet sätt ett likhetstecken med att företaget är dåligt. Snarare handlar det om personliga utmaningar och avsaknaden av inkomstkällor. Det gäller nämligen att vara både uppfinningsrik och envis för att företaget ska bära sig. Egenskaper som har väldigt lite, om än något, med affärsidéen att göra. Efter 8 år som företagare kan jag stolt se tillbaks på min resa och konstatera att framgången för mig har handlat om min förmåga att vara anpassningsbar och uthållig. Att även i de värsta uppförsbackarna använda all min problemlösningskapacitet för att ta mig över berget.  Det har gjort att jag fortfarande hänger i. Jag är med i gamet och blir vassare och vassare.

 

 

Att ses som framgångsrik

Visst är det smickrande och roligt att företagskollegor uttrycker beundran, bjuder på hejarop och tycker att jag är framgångsrik. På sociala medier försöker jag visa en så rättvis bild som möjligt av mig och mitt företagande, allt är nämligen inte champagne, privatplan och choklad croissanter som många stora företagare lägger ut. (Är det målbilden av att ha en framgångsrik business så förstår jag att majoriteten lägger ner efter ett halvår.) För mig har målet varit att skapa ett företag runt min livsstil baserat på mina intressen, något jag lyckats bra med och som jag ser som min största framgång. Så kanske behöver du fråga dig själv, vilket syfte har ditt företag egentligen och vad skulle det innebära att vara framgångsrik enligt dig?

 

Mina 5 tips på att bli en framgångsrik företagare.

Nedan delar jag med mig av mina personliga tips för att bli en framgångsrik företagare. Punkterna har väldigt lite med verksamhetsutveckling att göra, snarare vad som sker innanför ditt pannben.


Var adaptiv

En av de största lärdomarna jag fått av att driva företag är hur viktigt det är att vara adaptiv – att kunna anpassa och förändra sig om situationen kräver det. Om målet är att driva eget och jobba utifrån sina egna premisser gäller det att göra det som krävs för att detta ska vara möjligt. Även om det innebär att du får ta uppdrag vid sidan av som inte har med din hjärtebusiness att göra. Många ger upp när det går trögt. Detta är som att ha tunnelseende när det du behöver egentligen är periferiseende. Om businessen går trögt kanske den behöver analyseras och förbättras, under tiden kan du ta uppdrag och göra något annat. På så sätt håller du ditt företagande vid liv och ger inte upp.


Mental förberedelse

En annan viktig sak är att förbereda dig för livet som egenföretagare, både mentalt och praktiskt. Ta reda på hur det är att driva företag i den bransch du vill verka i. Kolla upp hur priserna ligger och hur andra gör för att skaffa kunder. Skapa mentala målbilder för hur du vill att ditt arbetsliv ska se ut och ta sedan beslut därefter. Om du har som mål att helt vara din egen får du förbereda dig på att ditt företag kan behöva omstruktureras och omvärderas med jämna mellanrum. Det är få som startat företag som det gått spikrakt uppför, utan att behöva finslipa eller förändra affärsidén.


Var ärlig mot dig själv

Ärligt talat. Är din affärsidé så bra som du tror? Att vara ärlig, ibland till och med brutalt ärlig, är en viktig faktor för att nå framgång. Det gäller att utvärdera och se på saker och ting med klarsynt blick, vad fungerar och inte? Vad behöver förändras? Kanske behöver du förändras? Det kommer inte att gå att leva i tron att du är felfri, fullärd och att din business är stark om indikationer säger motsatsen. Fråga dig själv – har du vad som krävs? Om inte, skaffa dig det! Ja, det kan låta hårt, men utan ärlighet blir det bara luftslott.


Var lösningsfokuserad

Det är mycket tjat om att vara lösningsfokuserad men faktum är att det är en egenskap som är grymt viktigt att ha som företagare. Sitter du med en F-skatt i handen och nystartat AB på pappret är det hög tid att utveckla den! Problem uppstår alltid, det kan vi vara säkra på, men det som faktiskt spelar roll är din attityd till dem. Det kan låta klämkäckt och klyschigt att påstå att ”problem är till för att lösas” men väljer du att ha den attityden så tar den dig längre än om du gräver ner dig och fokuserar på motståndet.


Var beredd på hårt jobb

Hårt jobb kan vara en definitionsfråga, men även om passionen och glädjen finns där kan det stundtals kännas tungt. Ibland ger inte ansträngningarna utdelning eller så visar det sig att satsningen inte blev som du tänkt dig. Det är en del av företagarlivet och det gäller att bereda sig på de tuffa uppförsbackarna och njuta av nedförsbackarna. Ju snabbare du accepterar att de första åren är en berg- och dalbana, desto snabbare är du med i matchen igen!

Ovanstående tips är sådant som jag lärt mig under mina år som företagare (de sista fyra åren i en bransch med riktigt hög konkurrens). Jag har aldrig haft en anställning, inte heller varit arbetslös. Med rätt attityd och jävlar anamma kommer du långt, förutom tipsen ovan så är det en stor del av min framgång!

Jag tror på dig!

© by Alexandra J.B – Personlig Mental Tränare