Ligger nyckeln till framgång verkligen i skapandet av nya vanor? Frågar du runt bland coacher och mentala tränare är sannolikheten stor att svaret på frågan är ja. Men vad är det som gör att en vana på riktigt tar dig framåt och vad krävs för att etablera framgångsrika vanor? Detta är vad veckans artikel handlar om!


Låt oss vara ärliga, vi får inget serverat på silverfat. Jo, möjligen god mat men det har vi betalat för. Det är som det är. Bakom varje resultat ligger en ansträngning som utförts. En stark kropp skapas inte liggandes på soffan efter jobbet. Vi måste ta oss upp ur den och träna.

Under min tid som mental tränare har jag hjälpt mängder med människor att skapa hållbara vanor som lett till förändring. Jag vet hur viktigt det är att etablera vanor för att nå målet. För tro mig när jag säger att det är stegen vi tar varje dag som skapar framgång, oavsett hur stora eller små dessa steg är.

Jag vet att det kan kännas galet svårt att nå det där resultatet eller bilden man målar upp. Mycket för att vi tenderar att se sträckan mellan vårt ursprungsläge och framtidsläge som övermäktigt. Men faktum är att stegen inte alls behöver vara så stora, det gäller bara att hitta vilken takt du vill gå i. Hur stora kliv du vill ta. Vad som känns bäst för dig helt enkelt.

Tänk dig att det är som att ta en promenad i parken, det blir både behagligare och lättare att ta dig runt slingan om du går i din egen takt istället för att hålla någon annans. Strunt samma i att andra kommer fram snabbare än du – de har ingenting med dig och din promenad att göra.

 

Men hur skapar jag vanor då?

För att nå de resultat vi vill ha gäller det att definiera vad vi behöver göra för att nå dit. Först då kan vi börja etablera vanor som för oss mot målet. Någon vill börja röra på sig för att förbättra konditionen, någon vill bli mindre stressad. Båda är mål som uppnås genom långsiktighet, varken konditionen eller en stressad kropp fixas på en vecka.

Det gäller att hitta en eller flera handlingar som kan göras varje dag för att uppnå målet. Två exempel kan vara att cykla till jobbet eller stanna upp och andas i fem minuter på lunchrasten. Det sägs att det tar 21 dagar att etablera en ny vana innan beteendet blir automatiserat – det går av sig själv! Precis som att borsta tänderna. Dessa små steg kommer självmant leda till framgång där du kanske kan öka på din handling eller lägga till ytterligare en vana. Nyckeln till att skapa framgångsrika vanor är med andra ord att skapa dem utifrån dina egna förutsättningar!

 

Varför är det bra med vanor?

Förutom att vara en väg mot målet så hjälper vanor dig att fortsätta mot din målbild även när motivationen sjunkit. Detta eftersom handlingarna blir en del av din vardag som, för varje dag som går, blir lättare att genomföra och som tillslut bara finns där. För visst borstar du fortfarande tänderna fast du haft en skitdag?

 

Var noga med vilka vanor du etablerar!

Just nu är det väldigt trendigt att jobba med vanor. Vissa väljer att stiga upp klockan 05.00 på morgonen, andra väljer att starta dagen med en kalldusch eller fasta fram till 12.00. Det är inget fel med detta, så länge syftet är tydligt. Vad skall det ge dig att gå upp 05.00 på morgonen? Vad är syftet med att duscha kallt? Gör du det för att du läst att någon annan gör det eller för att det är populärt just nu? Eftersom vi alla har en begränsad levnadstid så förespråkar jag alltid att lägga den tiden på något som är meningsfullt. Skapar det mening och fördelar för dig – kör bara kör! Gör du det för att det låter häftigt och coolt – tänk över det en gång till. Vem försöker du imponera på? Knappast dig själv.  😉

 

© by Alexandra J.B – Personlig Mental Tränare