Vad är skillnaden mellan att vara mental tränare, mental coach och coach egentligen?  I den här korta artikeln skall jag räta ut frågetecknen och ge en enkel förklaring till de trendigaste människoyrkena på denna sidan 2000-talet.


 

Jag tror att de allra flesta kan hålla med om att ordet coach blivit ett av de mest populära yrkesbegreppen de senaste tio åren. (Ja, säkert längre tillbaks ändå men eftersom min huvudsakliga vardag bestod av tentor för tio år sedan så håller jag mig till min egen tidsuppfattning.) Oavsett, att utbilda sig till coach och att coacha människor har blivit jättestort och begreppet dyker upp inom många branscher.

Alla som coachar (bör) har gemensamt att de vägleder individer eller företag genom samtal, strategier och metoder. Syftet kan vara att effektivisera organisationen, sänka stressnivån, öka prestationen, höja välmåendet, sova bättre, springa snabbare, ta nya beslut i livet, ändra karriär, förbättra ledarskapet… och mycket mycket mer.

 

Coach

Att vara coach innebär att arbeta med individer i förändringsprocesser och stötta dem i att själva finna vägar mot utveckling.  Individen är i centrum och förutsätts ta ansvar för sin egen utvecklingsprocess och ha en vilja att komma framåt. Genom samtal med kraftfulla frågor kan nya perspektiv och förhållningssätt upptäckas som förändrar och utvecklar. Denna typ av coachning är inte sällan problemorienterad. Med detta innebär att individen har ett problem som den vill lösa och genom diverse lösningsorienterade metoder och strategier hjälper coachen individen att komma tillrätta med problemet.

Superbra, verkligen!

 

Mental tränare

En mental tränare däremot arbetar sällan med fokus på problemen i sig utan snarare med siktet inställt på framtiden. En mental tränare hjälper sin klient att höja sitt välmående ännu mer eller att sätta upp målbilder och att nå dem. Grundtanken är att du kan vara hur nöjd som helst men ändå vilja fortsätta utvecklas. I första hand är det kanske inte ett problem som tynger den som vill träna mentalt utan snarare önskan om- och viljan att förbättras.

Från good to great helt enkelt!

 

För att göra det extra tydligt har du ett exempel nedan på två klienter samt vilken yrkestitel de väljer baserat på sina behov.

 

”Alma känner sig inte längre glad på jobbet och funderar på att byta, men till vad? Innerst inne vet hon inte riktigt vad hon vill eller vad hon kan. Inte heller om hon borde byta arbetsplats, det är ju ändå en fast anställning och sådana växer inte på träd. – Alma väljer att vända sig till en coach för att ta hjälp att reda ut sin situation.”

”Erik är en stjärna på att hålla presentationer på jobbet men han vill bli ännu bättre. Han funderar på om det finns några mentala tekniker som han kan arbeta med för att höja sin prestation. Han älskar ju helt enkelt det han gör, så frågan är hur bra han faktiskt kan bli? – Erik kontaktar en mental tränare och tillsammans övar de mentalt för att höja Eriks prestation.”

 

Att göra både och…

…resulterar i en slags fusion av båda yrkena. Titeln mental coach har därför uppkommit och används idag allt mer frekvent. Det är nämligen så att både en coach och mental tränare skulle kunna jobba med Alma och Erik, beroende på coachens intresse, erfarenhet och bakgrund. Själva coachandet sker kanske på olika sätt, men kan leda till samma positiva resultat. Lite som att många vägar bär till Rom…

Detta var en enkel och snabb översikt över de grundläggande skillnaderna mellan traditionell coachning och mental träning. Kom ihåg att det ena utesluter inte det andra, det behöver inte vara antingen eller. Prata med en coach eller mental tränare och fråga om hen är rätt för dig och din utveckling du vill göra. En proffsig yrkesutövare tackar endast ja om denne anser sig ha möjlighet att hjälpa dig!

 

Allt gott!

Alexandra J.B
Mental coach & Mental Tränare
Beteendevetare