DU MÅSTE INGENTING!  

…att det ska vara så svårt!?  


Jo, vissa saker måste vi… så som att tillfredsställa basala behov som mat och vatten.

Men nu var det inte det jag menade, utan alla de där påhittade måstena som vi alla går och bär på. Måsten som i många fall anses vara viktiga för att de faller inom normen ”så ska det vara”.

Du måste exempelvis inte… ??

? gå i dina föräldrars fotspår

? leva utefter 40 – 40 – 40 principen

? skaffa barn bara för att andra gör det

? ta mindre chanser bara för att du blir äldre

? ha ålderskris för att du köper en Mustang när du fyller 50

? prestera för att anses ha ett egenvärde som människa

 Det som faktiskt förenar ovanstående punkter är att det är en samling åsikter som etsat sig fast genom generationer och därför blivit till en sanning, en norm. För det är nämligen precis vad det är, saker som någon kommit på en gång i tiden och andra har valt att hålla med. Kanske utifrån de samhällsförutsättningar som rådde då, kanske utifrån okunskapen eller oförmåga att tänka sig något annat.

Detta skiljer sig egentligen inte så mycket från vad jag och du som läser detta gör idag. Vi skapar nya åsikter, förenas i dem och praktiserar dem för att få till en förändring. ?? 

Jag använder gärna ordet paradigmskifte, för det är vad vi ser idag. En brytning mellan det gamla och nya, mellan synsätt och traditioner. Det är en spännande tid vi lever i och det känns GRYMT att få vara en handlingskraftig del av förändringen!

?